Jumaat, 30 Oktober 2020 | 3:38pm
GAMBAR hiasan
GAMBAR hiasan

37 peratus keluarga sukar beli makanan mencukupi

KUALA LUMPUR: Kajian agensi di bawah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mendapati, susulan pandemik COVID-19, satu daripada dua keluarga pendapatan rendah di ibu kota, berada dalam kemiskinan mutlak dengan 37 peratus sukar membeli makanan mencukupi.

Itu adalah di antara dapatan daripada kajian fasa kedua Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF) dan Tabung Kependudukan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNFPA) di negara ini.

Kajian itu dijalankan di antara tempoh akhir pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) hingga September lalu.

Laporan bertajuk 'Keluarga di Pinggiran' membabitkan tinjauan terhadap 500 keluarga mendiami flat kos rendah sekitar Kuala Lumpur itu turut mendapati pemulihan pasca PKP itu adalah separa, tidak sekata dan berubah-ubah.

Isi rumah diketuai wanita dan orang kurang upaya (OKU) di ibu kota ini, dikesan tidak menunjukkan perubahan.

Kebanyakan keluarga berpendapatan rendah didapati lebih buruk berbanding sebelum pandemik COVID-19 dengan isi rumah dalam keadaan lemah untuk menangani lebih banyak kejutan dan berisiko mundur.

Laporan itu turut mendapati beberapa kanak-kanak daripada keluarga berpendapatan rendah berisiko berhenti sekolah ekoran kesan kewangan dan psikologi susulan pandemik COVID-19.

Purata pendapatan keluarga berpendapatan rendah kekal 10 peratus lebih rendah berbanding pra-COVID-19, walaupun pengangguran berkurangan selepas tamat pelaksanaan PKP Bersyarat (PKPB).

Laporan berkenaan mengesahkan kesan psikososial negatif ekoran COVID-19 dengan hampir satu daripada lima individu tertekan, khususnya dalam kalangan isi rumah diketuai wanita.

Keluarga berpendapatan rendah juga didapati berusaha menjana semula punca pendapatan dan secara aktif memainkan peranan dalam usaha negara membanteras COVID-19, walaupun dalam keadaan sukar.

Rentetan itu, laporan berkenaan mengesyorkan supaya memperhebat sistem perlindungan sosial arus perdana sebagai sebahagian daripada strategi keluar bagi dasar khusus tindak balas COVID-19.

Mengulas laporan itu, wakil UNICEF di Malaysia, Dr Rashed Mustafa Sarwar, berkata aspek perlindungan sosial perlu dititikberatkan dalam Belanjawan 2021 dan Rancangan Malaysia Ke-12.

"Ia bagi memastikan tiada keluarga dan kanak-kanak keciciran dalam usaha Malaysia menangani pandemik COVID-19," katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Sementara itu, wakil UNFPA di Malaysia, Najib Assifi, menegaskan terdapat keperluan mendesak untuk menyediakan jaringan keselamatan sosial, khususnya bagi isi rumah diketuai wanita.

"Program seperti ini akan memberikan kerjasama penting untuk melindungi masyarakat, sektor tidak formal, golongan warga emas, OKU dan kanak-kanak," katanya.

Berita Harian X