Selasa, 8 September 2020 | 8:25am
Angkatan Tentera Malaysia (ATM) tidak bercadang membuka semua ke hospital medan di Cox’s Bazar yang ditutup selepas wabak COVID-19 melanda Bangladesh.
Angkatan Tentera Malaysia (ATM) tidak bercadang membuka semua ke hospital medan di Cox’s Bazar yang ditutup selepas wabak COVID-19 melanda Bangladesh.

Tak perlu wujudkan semula hospital medan di Cox's Bazar

KUALA LUMPUR: Tiada keperluan mendesak untuk menghantar anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) ke Hospital Medan Malaysia di Cox's Bazar, Bangladesh selepas operasinya ditamatkan, susulan penularan wabak COVID-19.

Panglima Angkatan Tentera Malaysia (ATM) Jeneral Tan Sri Affendi Buang, berkata kemudahan kesihatan lengkap sudah dibina di kawasan berkenaan.

"Dulu masa tentera Malaysia diletakkan di situ, tak banyak negara yang menghulurkan bantuan kemudahan perkhidmatan kesihatan dan sebab itulah hospital medan dibina serta diambil alih oleh kami.

"Hospital medan ini bertindak sebagai barisan hadapan kesihatan pada masa itu. Biarpun terhad, namun mencukupi dalam menangani masalah kesihatan ketika itu," katanya di Wisma Pertahanan, di sini.

Menurut Affendi, keadaan kini berbeza kerana banyak badan bukan kerajaan (NGO) yang menyumbang dan menyediakan kemudahan kesihatan di kem pelarian itu.

"Sekarang semua kemudahan itu semakin bertambah dan sudah sampai masa khidmat tentera kita tidak lagi diperlukan di situ. Jika diikutkan, boleh saja kekal berada di situ, namun tiada fungsi kritikal diperlukan lagi di sana," katanya.

"Pada Jun lalu, kerajaan membuat keputusan supaya pengoperasian tentera di hospital medan di Bangladesh ditamatkan sebagai langkah pencegahan wabak COVID-19.

"Semua tentera di sana sudah pulang dan penilaian turut dibuat daripada segi sama ada masih relevan untuk dikerahkan anggota ke situ apabila wabak ini berakhir," katanya.

Hospital Medan Malaysia di kem pelarian Cox's Bazar, Bangladesh, diwujudkan pada Disember 2017 bagi menampung keperluan rawatan kesihatan kepada ratusan ribu pelarian etnik Rohingya yang melarikan diri ke tenggara Bangladesh, ekoran konflik di barat Myanmar. – BERNAMA

Berita Harian X