Khamis, 23 Julai 2020 | 2:51pm
Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah. - NSTP/Mohamad Shahril Badri Saali
Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah. - NSTP/Mohamad Shahril Badri Saali

COVID-19: Agong titah rakyat jangan alpa SOP

KUALA LUMPUR: Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, hari ini menitahkan seluruh rakyat Malaysia supaya tidak bersikap sambil lewa dan alpa dengan arahan serta pematuhan prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan kerajaan bagi membendung penularan wabak COVID-19.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin, berkata Seri Paduka turut menzahirkan kegusaran berikutan peningkatan kes baharu COVID-19 kepada dua digit dan kewujudan beberapa kluster baharu wabak itu.

"Al-Sultan Abdullah menggesa rakyat tidak hilang fokus dan sentiasa berwaspada serta berdisiplin dalam memainkan peranan masing-masing dengan mematuhi SOP, termasuk perintah kuarantin dan amalan kebiasaan baharu.

"Al-Sultan Abdullah turut mengingatkan rakyat mengenai kejayaan kerajaan, Kementerian Kesihatan (KKM) serta agensi berkaitan, khususnya barisan petugas hadapan dalam mengawal penularan wabak COVID-19.

"Usaha-usaha ini tidak bermakna jika negara menghadapi gelombang kedua dan pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan yang boleh memberi kesan kepada keselamatan dan kesejahteraan rakyat serta ekonomi negara," katanya dalam kenyataan, hari ini.

Menurut kenyataan itu, Al-Sultan Abdullah turut menzahirkan kebimbangan terhadap kemungkinan berlakunya peningkatan kes demam denggi di Malaysia jika rakyat bersikap sambil lewa dan tidak memandang serius terhadap ancaman Aedes.

Ahmad Fadil berkata, Seri Paduka menitahkan rakyat agar lebih peka dan mengambil perhatian serius terhadap ancaman nyamuk Aedes serta langkah pencegahan untuk mengurangkan peningkatan kes demam denggi.

"Seri Paduka menyeru rakyat terus melaksanakan langkah pencegahan yang disarankan KKM dan pihak berkuasa berkaitan bagi memastikan rumah dan kawasan persekitaran bersih serta bebas daripada habitat pembiakan nyamuk Aedes.

"Al-Sultan Abdullah turut menyarankan rakyat mengamalkan langkah pencegahan daripada gigitan nyamuk ketika melakukan aktiviti di luar dan dalam rumah dengan menggunakan penghalau serta semburan aerosol, dan mendapatkan rawatan segera di klinik atau hospital berhampiran jika menunjukkan gejala demam denggi," katanya.

Ahmad Fadil berkata, Al-Sultan Abdullah turut menegaskan kejayaan membendung wabak COVID-19 dan membanteras ancaman demam denggi adalah usaha kolektif kerajaan dan seluruh lapisan rakyat tanpa mengira pelbagai latar belakang.

Al-Sultan Abdullah turut menitahkan seluruh rakyat Malaysia berdoa agar situasi wabak COVID-19 dan demam denggi di negara ini dapat dikawal serta dibendung dengan berkesan dan Malaysia sentiasa di bawah rahmat dan lindungan-Nya. - BERNAMA

  • Lagi berita mengenai COVID-19

  • Berita Harian X