Ahad, 31 March 2019 | 7:26pm
Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim berucap pada Majlis Dialog Bersama Penoreh Getah Seluruh Padang Terap di Taman Persisiran Pengkalan Tok Mas, Pedu. - Foto Sharul Hafiz Zam
Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim berucap pada Majlis Dialog Bersama Penoreh Getah Seluruh Padang Terap di Taman Persisiran Pengkalan Tok Mas, Pedu. - Foto Sharul Hafiz Zam

Tiada masalah guna kelayakan UEC - Anwar

KUALA NERANG: Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, berkata tiada masalah untuk menerima pakai kelayakan Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC) bagi menduduki Peperiksaan Sijil Amalan Guaman (CLP) asalkan dasar bahasa dan pendidikan kebangsaan dimartabatkan.

Katanya, kerajaan perlu memastikan mata pelajaran asas seperti Bahasa Melayu dan Sejarah diambil kira untuk dimasukkan dalam UEC.

“Pendirian saya menyatakan UEC ini tidak ada masalah kalau kita pastikan pelaksanaan dasar bahasa kebangsaan dan pendidikan kebangsaan diperkemaskan.

“Bukan masalah aliran Arab, Inggeris, Cina atau Perancis ke tetapi soalnya apakah kedudukan bahasa itu dimartabatkan dan beberapa mata pelajaran asas seperti Sejarah dimasukkan ke dalam kurikulum,” katanya.

Beliau bercakap pada sidang media selepas mengadakan majlis dialog bersama penoreh getah dalam siri jelajah Presiden PKR ke seluruh negara bermula di Kedah di Pedu, hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Timbalan Menteri Pendidikan, Teo Nie Ching, yang melahirkan kegembiraan dengan keputusan Lembaga Kelayakan Profesion Undang-undang Malaysia mengiktiraf UEC sebagai setaraf dengan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) dan A-Levels.

Ia berikutan Lembaga Kelayakan Profesion Undang-Undang Malaysia bersetuju mengiktiraf UEC setaraf dengan STPM dan A-Levels, dan perkara ini membolehkan pelajar persendirian Cina boleh membuat permohonan untuk menduduki CLP.

Anwar berkata, pihaknya menyerahkan kepada Kementerian Pendidikan berhubung untuk meneliti secara terperinci berhubung kurikulum dalam UEC supaya ia tidak mengenepikan bahasa kebangsaan.

“Kita serah kepada Kementerian Pendidikan untuk meneliti... setakat kita tahu, memang mereka ikut kerana ia berpandukan kurikulum SPM (Sijil Pelajaran Malaysia), ” katanya.

Berita Harian X