Selasa, 10 April 2018 | 4:13pm
MENTERI Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Idris Jusoh merasmikan Kolej Komuniti Cawangan Jerlun di Jerlun, hari ini. - Foto Amran Hamid
MENTERI Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Idris Jusoh merasmikan Kolej Komuniti Cawangan Jerlun di Jerlun, hari ini. - Foto Amran Hamid

Kursus kurang relevan diganti

JERLUN: Kementerian Pendidikan Tinggi sedia menamatkan kursus kurang relevan di peringkat institusi pengajian tinggi bagi memenuhi hasrat kerajaan melahirkan lebih ramai pelajar berkemahiran digital Revolusi Industri 4.0 (Industri 4.0).

Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Idris Jusoh, berkata ia bagi memastikan tenaga pengajar dan graduan negara ini bersedia dan tidak ketinggalan menghadapi cabaran Industri 4.0.

"Kita sedia melupuskan kursus sedia ada yang kurang relevan dan menambah kursus Revolusi Industri 4.0 bagi semua bidang," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Kolej Komuniti Cawangan Jerlun di sini, hari ini.

Sebagai permulaan, Kolej Komuniti Cawangan Jerlun menawarkan program sepenuh masa Sijil Teknologi Seni Bina bagi lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Pada majlis itu, MARA Liner Sdn Bhd bersama Kolej Komuniti Bandar Darulaman turut menandatangani nota kerjasama strategik bagi menjayakan program Diploma Teknologi Automatif.

Sebanyak 95 Kolej Komuniti di negara ini menawarkan 48 kursus peringkat sijil dan 17 diploma, dengan 10 daripadanya adalah di Kedah.

Idris berkata demikian bagi mengulas manifesto Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 dalam teras pendidikan, di mana kerajaan berhasrat memahirkan lima juta pelajar sekolah dengan kemahiran Industri 4.0.

Idris berkata, persediaan lain termasuk melatih kira-kira 600 pensyarah menghadapi cabaran revolusi industri 4.0.

Beliau berkata, berkata, kebolehpasaran pelajar Kolej Komuniti di negara ini hampir mencapai 100 peratus, sekali gus membuktikan institusi terbabit berjaya melahirkan tenaga kerja menepati kehendak pasaran.

"Sehingga kini, sebanyak 96.7 peratus daripada keseluruhan kira-kira 150,000 pelajar lepasan kolej komuniti di seluruh negara mendapat pekerjaan.

"Permohonan yang diterima untuk memasuki Kolej Komuniti amat baik sekali kerana hampir semua pelajar lepasan kolej mendapat peluang pekerjaan.

"Semua bidang yang kita tawarkan bukan bersifat sofistikated tetapi ia diperlukan pasaran kerja antaranya automatif, pastri dan kursus menggunting rambut, " katanya.

Berita Harian X