Sabtu, 7 April 2018 | 11:36pm
PENGERUSI Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Najib Razak menyampaikan ucapan pada Majlis Pelancaran Manifesto BN bagi Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) di Axiata Arena Bukit Jalil hari ini. - Foto BERNAMA
PENGERUSI Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Najib Razak menyampaikan ucapan pada Majlis Pelancaran Manifesto BN bagi Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) di Axiata Arena Bukit Jalil hari ini. - Foto BERNAMA
PENGERUSI Barisan Nasional, Datuk Seri Najib Razak bersorak selepas membentangkan kandungan manifesto pada Majlis Pelancaran Manifesto Barisan Nasional Pilihanraya Umum ke-14 (PRU14) di Axiata Arena, Bukit Jalil. - Foto Asyraf Hamzah
PENGERUSI Barisan Nasional, Datuk Seri Najib Razak bersorak selepas membentangkan kandungan manifesto pada Majlis Pelancaran Manifesto Barisan Nasional Pilihanraya Umum ke-14 (PRU14) di Axiata Arena, Bukit Jalil. - Foto Asyraf Hamzah

Ucapan Pelancaran Manifesto BN

BERIKUT adalah teks penuh ucapan Pengerusi Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Najib Razak, ketika melancarkan manifesto parti itu yang bertajuk, Bersama BN Hebatkan Negaraku, sebagai tawaran kepada seluruh rakyat Malaysia pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) ini.

SAYA dapat melihat, dalam Stadium Axiata Arena ini, seramai 12,000 penyokong setia BN berhimpun. Di luar stadium ini, ramai lagi, saya diberitahu hampir 40,000 penyokong BN membanjiri stadium dan perkarangannya.

Kira-kira lapan juta rakyat Malaysia sedang menonton manifesto menerusi televisyen dan siaran FBLive serta sebagainya. Saya rasa amat teruja, semakin tegak bulu roma saya, merinding-rinding jadinya dengan lautan biru penuh semangat, berkobar-kobar membara, bukannya kelam senja menanti malam, maka marilah kita saudara saudari sekalian luahkan suara kita, BN, rakyat negara ku, Malaysia, Alhamdulillah.

Hebat....hebat...hebat...atas pun hebat, bawah pun hebat.

Saudara-saudari sekalian,

Jika kita imbau PRU sejak 1955, kita membentang dan menyajikan manifesto demi manifesto. Kali ini masuk 14 kali, bagi BN, kita tidak anggap ini sebagai suatu yang dipandang mudah, sebagai dokumen yang kita rakamkan secara bertulis semata-mata tetapi sebagai akujanji kepada rakyat, dokumen yang kita pandang sangat berat dan inilah ikrar janji dan sumpah kita, bahawa segala-gala dalam manifesto, kita akan laksanakan sepenuhnya.

Saudara-saudara sekalian

Justeru pada malam ini, sempena pada PRU ke-14, perhimpunan ini bukanlah yang biasa-biasa saja tetapi perhimpunan keramat yang bakal dikenang dan ditanda sejarah menjadi penentu kerana PRU-14 ini dianggap sebagai penentu destinasi dan hala tuju masa depan Malaysia serta anak cucu keturunan kita.

Pucuk pangkalnya saudara-saudari sekalian, berikrar dan berjanjilah bahawa kita akan membangunkan negara ini, dari Perlis Indera Kayangan ke Sarawak Bumi Kenyalang membawa ke Sabah Negeri Di Bawah Bayu, agar tidak ada apa pun satu pun kawasan rakyat yang akan ketinggalan atas prinsip 'no one is left behind'.

Saudara-saudari sekalian,

Pilihan raya kali ini tidaklah boleh disifatkan sebagai sesuatu pilihan raya secara peribadi, ini bukan Najib Razak lawan ketua pembangkang, bukan BN lawan pembangkang.

Soal pokoknya adalah penentuan bahawasanya mana satu pihak yang akan dapat menentukan bahawa setiap rakyat Malaysia akan mengecapi kehidupan yang lebih baik bahawa saudara-saudari, keluarga dan anak-anak serta cucu-cucu akan mengecapi masa depan yang jauh lebih baik, sebab itulah saya ingin tegaskan di sini, BN akan terus memperjuangkan untung nasib setiap rakyat Malaysia, tidak kira keturunan, tidak kira bangsa, tidak kira agama, mahu pun darjat dan warna kulit.

Di sisi BN, setiap rakyat Malaysia adalah penting.

Tuan-tuan dan puan-puan sekalian

Manifesto yang kita akan bentangkan kepada rakyat Malaysia ini, setebal 220 muka surat mengandungi pula sejumlah 364 inisiatif. Kalau malam ini saya nak kupas satu persatu inisiatif, bak kata Seniman Agung P Ramlee, sesudah Subuh pun belum tentu kita dapat pulang.

Dalam majlis ini, amat wajar saya petik perkara utama yang perlu menarik rakyat umum.

Tuan-tuan dan puan-puan,

Akujanji dalam manifesto ini, bermula dengan memberi keutamaan kepada ibu dan wanita, dikaulah ratu hati negaraku. Bila kita memilih wanita dan ibu, bererti bahawa kita letakkan wanita dan ibu sebagai tempat yang begitu tinggi dalam masyarakat.

Ini melambangkan komitmen BN untuk memperkasakan wanita sebagai isteri, ibu, anak dan wanita yang berkerjaya, supaya kita dapat mengimbangi peranan wanita sebagai suri rumah tangga dan yang mengejar kerjaya masing-masing.

BN juga ingin melahirkan ribuan wanita profesional, yang berjaya dalam bidang korporat, sebagai penjawat awam, bidang politik dan kepemimpinan yang lain, malah kita anggap wanita sebagai tulang belakang kepada negara kita, kerajaan dan pasti kepada BN jua.

Yang kedua, saya nak sebut di sini, adalah akujanji kita kediaman untuk Satu Negaraku sebab kita ingin membina rumah kediaman yang sempurna, lagi selesa mampu dimiliki rakyat. Kita akan memperkasakan program perumahan melalui satu langkah baru, yakni mewujudkan satu agensi perumahan negara di bawah satu bumbung untuk mengendalikan program perumahan seluruh negara dan juga untuk menentukan pembiayaan kepada bakal pemilik rumah.

Langkah ini akan dapat menggerakkan pelaksanaan program perumahan kita dengan lebih lancar dan berkesan.

Tuan-tuan dan puan-puan sekalian,

Saya suka berpantun di sini sikit, pantun ini saya tujukan kepada orang-orang di Selangor dan Pulau Pinang. Orang Selangor, dengar baik-baik

Tercari terowong di Pulau Pinang

Terjumpa baldi di negeri Selangor

Barisan Nasional mesti kena menang

Barulah rakyat hidup aman dan makmur

Maka akujanji kepada negeri Selangor dan rakyatnya, bahawa dengan izin Allah, jika BN kembali memerintah, masalah air di Selangor, 'confirm' BN akan selesaikan.

Boleh tuan-tuan?

Akujanji untuk negeri Pulau Pinang pula, nampaknya tiada cahaya di hujung terowong, namun agenda utama BN, kita berjanji akan menyediakan 65,000 rumah mampu milik di Pulau Pinang.

Akujanji ketiga, kerajaan BN akan mencipta tiga juta peluang pekerjaan dalam tempoh lima tahun akan datang. Saya tengok dalam manifesto pembangkang, mereka hanya janji mewujudkan satu juta saja tuan-tuan, sikit sangat.

BN janji tiga juta. Ini dia manifesto pembangkang wujudkan satu juta pekerjaan saja, saya dah buatkan bulatan, BN akan wujudkan tiga juta, tuan puan.

Saya juga suka sebutkan di sini, kepentingan pekerja akan kita jaga kebajikannya melalui peningkatan gaji minimum dari semasa ke semasa, kita sasarkan minimum RM1,500 dalam tempoh lima tahun akan datang.

Ada banyak lagi perkara dalam bab pekerja termasuk menambahkan kemahiran latihan, reskill and upskilling program secara besar-besaran yang akan kita lancarkan dalam sedikit masa lagi.

Sekarang ini saya nak masuk bab akujanji kepada rakyat negeri Kedah

Kepada rakyat negeri Kedah, kita akan membangunkan zon ekonomi khas Bukit Kayu Hitam.

Tuan-tuan dan puan-puan,

Akujanji keempat, yakni dalam manifesto, kita hendak bagi senyuman bertambah di Sabah dan Sarawak. Untuk ini, sebab Sabah dan Sarawak merupakan simpanan tetap, kita mesti jaga, tak kutuk dan tak hina orang Sabah Sarawak. Kita akan terus memperjuangkan kepentingan orang Sabah dan Sarawak.

Apa yang kita akan lakukan termasuk Lebuh Raya Pan Borneo akan terus kita siapkan sepanjang 2,294 kilometer dengan jumlah perbelanjaan RM40 bilion. Lebuh raya yang tidak ada tol dan kita juga akan terus membina 12,900 kilometer jalan luar bandar.

Tuan-tuan,

Kita akan tambah lagi peruntukan untuk kajian ukur perimeter tanah adat. Saya suka umumkan atas kehendak kerajaan negeri Sabah dan Sarawak, kita akan mulakan projek pilot sekolah menggunakan bahasa Inggeris penghantaran dengan komponen bahasa Kebangsaan tidak akan dipinggirkan.

Saya telah janjikan, bahawa kalau hak-hak orang Sabah dan Sarawak dalam Perjanjian Malaysia 1963, kita terambil atau sengaja diambil pada zaman pemimpin yang berkenaan, kita akan kembalikan semula.

Yang mana secara pentadbiran, kita telah pun lakukan, umpamanya nisbah guru di Sabah dan Sarawak, hendaklah nisbah 90 peratus anak tempatan dan 10 peratus Semenanjung.

Kini sudah pun sampai 87 peratus, maknanya hampir sampai janji kita kepada rakyat Sabah dan Sarawak. Dari segi perundangan pula, kerana telah ditetapkan dalam perundangan maka sukacita saya umumkan, hak untuk penyeliaan kawalan elektrik dan gas, kita kembalikan kepada Sabah dan Sarawak.

Tuan-tuan dan puan-puan sekalian hebat! hebat! Serangkap pantun kepada orang Sabah dan Sarawak.

Bumi Kenyalang bumi yang indah,

di bawah bayu gelaran Sabah,

Selagi Barisan Nasional terus memerintah,

Sabah dan Sarawak akan tetap dijulang maruah.

Akujanji kelima, kerajaan akan terus memberi keutamaan atas kepentingan asas infrarakyat. Dalam hal ini kita telah dan akan melaksanakan dan terus melaksanakan MRT2, MRT3, LRT Fasa 3, Gemas-Johor Bahru, High Speed Rail, ECRL, ETS dan RTS.

Sekarang ini, sampai pula akujanji kita kepada rakyat Johor. Pada bangsa Johor, saya suka nyatakan bahawa lebuh raya PLUS dari Yong Peng ke Johor Bahru akan diperbesarkan, sebab terlalu sesak daripada empat menjadi enam lorong.

Sekarang akujanji untuk Melaka pula, negeri yang bersejarah. BN dengan ini menjanjikan bahawa kita akan membina lebuh raya baharu dari Kuala Linggi-Masjid Tanah-Klebang-Teluk Mas.

Akujanji keenam, kita akan memperkasakan penggunaan teknologi digital melalui DFTZ. Barisan Nasional akan mewujudkan lebih 10,000 PKS yang terlibat dalam digital free trade zone dalam tiga tahun ini dan perluaskan kemampuan jalur lebar internet pada kelajuan berganda dengan separuh harga.

Untuk orang Negeri Sembilan pula, saya beri komitmen bahawa Malaysia Vision Valley akan diperhebatkan sebagai projek ikonik.

Akujanji ketujuh, untuk kita beri keutamaan dan sokongan pada barangan dan perusahaan buatan Malaysia. Akan perkasakan sumbangan PKS, bina lebih banyak RTC dan UTC. Terus pergiatkan pengeluaran dan eksport barangan buatan tempatan dan majukan industri halal.

Akujanji rakyat Terengganu.

Saya dengan ini menyatakan bahawa kerajaan BN akan membina lebuh raya Tepoh-Kuala Nerus ke Kelantan yang merupakan sebahagian LPT 3 secara berperingkat.

Akujanji ke-lapan, kerajaan BN akan terus mengutamakan ekonomi kehidupan rakyat termasuk tubuhkan Fair Work Commision untuk menentukan paras gaji pekerja sektor swasta lebih setimpal.

Tuan-tuan dan puan-puan sekalian, saya juga ingin menyatakan bahawa akujanji kesembilan, kita akan pastikan sistem pendidikan kita sesuai dengan masa depan dalam konteks Revolusi Industri 4.0, untuk melahirkan lebih ramai lagi anak-anak yang mahir dalam bidang terbaru sebagai saintis data dalam bidang ICT dan sebagainya.

Sekarang ini akujanji Negeri Perak pula, dalam tempoh lima tahun akan datang, sebuah lapangan terbang baharu akan dibina di Seri Iskandar.

Akujanji ke-10, BN berazam membina kehidupan yang lebih sihat dan berkualiti untuk semua rakyat Malaysia. Untuk ini, kita cadang untuk mengadakan perkongsian dengan pengamal perubatan yang mempunyai klinik supaya rakyat mendapat akses kepada kualiti kesihatan secara lebih meluas lagi.

Akujanji untuk Negeri Perlis pula, dengan ini saya mengumumkan bahawa projek pembangunan lembangan Sungai Perlis dari Kangar ke Kuala Perlis akan dilaksanakan.

Aku Janji ke-11, kerajaan BN menjamin agar rakyat Malaysia dapat tinggal dalam sebuah negara yang aman dan selamat maka kita terus memerangi jenayah dan ideologi ekstremisme. Kita mahu ucapkan terima kasih kepada Angkatan Tentera Malaysia, Polis Diraja Malaysia dan semua agensi lain.

Saudara sekalian, akujanji kepada orang Wilayah Persekutuan pula. Kita akan membina lebih banyak projek urban renewal dan urban redevelopment seperti Rumawip dalam tempoh lima tahun akan datang.

Aku janji ke-12 kepada generasi pewaris TN50. Kita akan buat satu pelancaran khas pada orang muda pada 10 April ini tetapi malam ini memadai saya sebut ikrar kita untuk sediakan anak muda di bawah umur 30 tahun, jaminan mendapat peluang pekerjaan atau latihan sekurang-kurangnya dalam tempoh enam bulan lepas tamat belajar.

Akujanji selanjutnya, yang ke-13, penjagaan anak-anak universal, kita buka dengan ibu dan wanita. Penjagaan kanak-kanak secara lebih menyeluruh akan kita laksanakan dalam tempoh lima tahun akan datang ini.

Sekarang ini sampai pula akujanji untuk negeri Pahang, kita akan tambah peruntukan untuk menambah bilangan rumah mampu milik rumah, rumah kos rendah dan perumahan generasi kedua Felda.

Akujanji terakhir adalah meneruskan agenda pemerkasaan Bumiputera sebagai agenda nasional, terus memperteguhkan meninggikan kesyumulan syiar Islam dan untuk ini kita akan melahirkan sebanyak 125,000 huffaz profesional, dalam tempoh lima tahun kita akan menaik tarafkan Darul Al-Quran di Kuala Kubu Bharu menjadi Universiti Al-Quran dan untuk menubuhkan unit di bawah JPM bagi menggalakkan dialog antara agama untuk menentukan meneruskan keharmonian antara agama.

Akujanji bagi Kelantan pula, jika BN diberi mandat kita akan mempercepatkan lebuh raya dari Gua Musang ke Kota Bharu.

Tuan-tuan dan puan-puan sekalian,

Bukti bahawa akujanji yang lalu, kerajaan BN melalui 17 inisiatif dan 156 inisiatif strategik, kita berjaya melakukan 99.4 peratus dalam pelaksanaannya, maknanya BN adalah sebuah parti yang boleh dipercayai, berupaya mengotakan dan menepati janji-janjinya.

Tuan-tuan dan puan-puan sekalian,

Kita tengok sahaja manifesto pembangkang, tidak sampai 17 hari dilancarkan, pemimpin utama mereka sendiri mengakui, bahawa janji-janji dalam manifesto tidak mungkin mereka tunaikan.

Tuan-tuan dan puan-puan sekalian, satu lagi pantun...

Jika ada dulang disimpan,

Jangan dibiar jatuh terhempas,

Jika ada kuasa di tangan,

Jangan dibiar orang merampas

Dalam manifesto ini, kita buat komitmen kepada rakyat dalam urus tadbir baik akan terus diperjuang oleh kerajaan BN. Kita janji akan memperbaiki jika ada kelemahan, kita akan meluaskan pentadbiran dalam talian untuk mengurangkan masalah rasuah, kita juga mewujudkan dan memperluaskan select committee di Parlimen. Kita akan buat kaedah melayan petisyen awam. Inilah adalah langkah good governance negara kita.

Tuan-tuan dan puan-puan sekalian,

Manifesto yang dilancar malam ini adalah sebuah dokumen yang positif yang mampu dilaksanakan, mampu siap dan mampu memenuhi kehendak dan inspirasi rakyat.

Kita percaya dalam tempoh lima tahun akan datang, kita akan bergerak ke hadapan supaya tempat Malaysia dalam kalangan negara-negara di dunia akan dilonjakkan ke tahap yang lebih tinggi.

Tuan-tuan dan puan-puan sekalian,

Yang mustahaknya BN akan terus mara berkhidmat demi rakyat dan negara.

Alang-alang mahu berjuang,

walau langit turun menimpa,

meskipun bumi terbahagi dua,

biar tinggi kita digantung ,

biar lumat digiling,

biar hancur ditumbuk,

menyerah kalah tidak sekali.

Tuan-tuan dan puan-puan,

Seterusnya suka atau tak suka, PRU-14 ini adalah persimpangan penentu yang dianggap paling kemuncak, dalam kata lain inilah PRU yang menentukan survival sebuah negara bangsa bernama Malaysia.

Sesungguhnya juga, PRU-14 ini akan menjadi penentu hala tuju, jika rakyat memilih BN, kita sesungguhnya ada pengalaman yang begitu luas, rekod yang terbukti, diuji, mempunyai visi dan pelan yang jelas untuk memajukan negara dan membangunkan rakyat Malaysia.

Oleh itu, tuan-tuan dan puan-puan, jika rakyat membuat pilihan yang salah, maka natijah dan akibatnya amatlah buruk sekali, manifesto pihak pembangkang adalah formula for disaster, kerana setakat ini, tiada satu pun agensi penarafan yang memberi pengiktirafan, mahupun pujian kepada manifesto pembangkang. Jangan kita menyesal, bagai sudah terhantuk baru terngadah.

Tuan-tuan dan puan-puan sekalian, let us not wake up the next morning to a Malaysia we no longer recognise. Sebab itulah kita tidak mahu anak cucu kita mencerca dan menghukum kita, nauzubillah

Tuan-tuan dan puan-puan sekalian,

Akhir kata, akhir kata saya suka buat satu pengumuman istimewa pada malam ini.

Disebabkan ekonomi kita semakin baik dan kedudukan kewangan semakin kukuh, hasil kutipan GST pun bertambah, yang dikutuk-kutuk oleh pembangkang, maka kerajaan BN dapat berkongsi nikmat ini kepada rakyat.

Maka saya suka membuat empat pengumuman malam ini. Yang pertama bagi isi rumah yang berpendapatan RM3,000 ke bawah, pemberian BR1M pada bulan Jun dan Ogos 2018 yang masing-masing berjumlah RM400 akan digandakan kepada RM800. Ini bermakna, jumlah keseluruhan pemberian BR1M pada tahun ini meningkat daripada RM1,200 kepada RM2,000.

Kedua, bagi isi rumah berpendapatan RM3,000 hingga RM4,000, pemberian BR1M pada bulan Jun dan Ogos 2018 yang masing-masing berjumlah RM300 akan digandakan kepada RM600. Ini bermakna, jumlah keseluruhan pemberian BR1M pada tahun ini meningkat daripada RM900 kepada RM1,500.

Bagi individu bujang yang berpendapatan RM2,000 ke bawah, yang bujang dan mengaku bujang ini, maka BR1M pada mereka yang telah dibayar RM450 pada bulan Februari, akan ditambah RM150 lagi, bererti bahawa RM600 semua sekali daripada RM450.

Pada malam ini, saya ingin mengumumkan satu lagi kategori baru BR1M bagi isi rumah berpendapatan antara RM4,000 hingga RM5,000 sebulan; golongan ini akan dapat BR1M berjumlah RM700, akan dibayar dua kali RM350 masing-masing pada bulan Jun dan Ogos 2018.

Kelima; satu kategori baru saya ingin umumkan juga bantuan sekali gus atau one-off sebanyak RM1,500 diberikan untuk anak-anak penerima BR1M yang berjaya berdaftar di pusat pengajian tinggi.

Saudara-saudari yang dikasihi sekalian,

Sebagai penutup bicara saya ingin menyeru sekalian yang hadir agar kita dapat bertenang dan berdiam sebentar, sama2 kita tunjukkan kesatuan kita. Marilah kita mengaminkan doa, hakikatnya kepada Allah jualah yang kita perlu bertawakal dan memohon pertolongannya.

Bismillahirrahmanirrahim...

Dengan nama Tuhan yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang,

Ya Tuhan semesta alam,

Kami ingin terus merafak harapan membumbung kepadamu biarpun burung-burung berhenti bersiulan,

Sekali pun bumi ini kontang tidak menghijau lagi,

Hatta alam sekeliling jadi membisu,

Mohon barang dijauhkan oleh-Mu Ya Tuhan daripada sebarang malapetaka menimpa Malaysia tercinta ini.

Dikau terus berkatilah perjuangan parti Barisan Nasional yang telah terbukti jasanya lebih enam dekad ini.

Demi mempertahankan masa depan tanah air kita daripada ancaman pendusta dan pelelong bangsa.

Dikau berilah peluang kemenangan kepada kami di dalam Pilihan Raya Umum ke-14 ini dengan membuka pintu hati rakyat akan memberi kepercayaan dan mandat kepada kami sekali lagi untuk terus berkhidmat demi Malaysia tercinta.

Demi membina sebuah masa depan yang lebih baik, bukan saja untuk kita tetapi untuk anak cucu keturunan kita kelak.

Ya Allah, Ya Tuhan,

Dalam perhimpunan pelancaran manifesto yang bermakna malam ini,

Kami berikrar, kami bersumpah, kami berjanji bahawa untuk Malaysia tercinta dan rakyat yang terkasih, seandainya kami terus diberi peluang dan dimandatkan untuk mentadbir dan memerintah tanah air ini.

Tidak sesekali kami lalai dan leka,

Kami akan perbaiki kelemahan yang telah lalu dan kali ini kami akan berjuang habis-habisan ketitisan darah yang terakhir demi menjulang Malaysia ke persada antara bangsa.

Amin Ya Rabbal 'Alamin.

Atas segala-galanya saudara-saudari,

Marilah kita semua bersatu hati gantungkanlah azam,

Genggam erat semangat dan cita-cita yang tinggi setinggi bintang kejora di langit pada persimpangan yang muktamad ini,

Bak resmi pendekar dulu kala, pabila keris sudah tersisir di pinggang.

Pabila selempang sudah terletak di badan, pantang undur pendekar Berulang.

Perang kali ini, kita lawan habis-habisan,

Perang kali ini, kita mesti menang.

Tidak sekali-kali akan dilepas kepada pembangkang.

Putrajaya mesti dipertahankan!

Putrajaya mesti dipertahankan!

BN.. Rakyat.. Negaraku... Malaysia.

Terima kasih Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

Berita Harian X