Rabu, 16 November 2016 | 12:26pm

Warga ATM diingat jangan alpa dengan kejayaan

YANG di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah berkenan memberi tabik hormat kepada pegawai dan anggota Angkatan Tentera Malaysia pada Istiadat Perbarisan Menjunjung Kasih Seri Paduka Banginda Yang Di-Pertuan Agong di Kem Perdana Sungai Besi. - Foto BERNAMA
YANG di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah berkenan memberi tabik hormat kepada pegawai dan anggota Angkatan Tentera Malaysia pada Istiadat Perbarisan Menjunjung Kasih Seri Paduka Banginda Yang Di-Pertuan Agong di Kem Perdana Sungai Besi. - Foto BERNAMA

KUALA LUMPUR: Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah mengingatkan seluruh warga Angkatan Tentera Malaysia (ATM) supaya tidak alpa dengan kejayaan yang dikecapi mereka.

Tuanku Abdul Halim bertitah sebaliknya kejayaan tersebut perlu dijadikan sebagai pemangkin dan pemacu untuk bergerak lebih maju ke depan.

"Jaga keutuhan organisasi dan peliharalah kesatuan serta tingkatkan lah semangat patriotisme agar Angkatan Tentera Malaysia menjadi sebuah organisasi yang utuh dan terus menjamin keselamatan negara dan kesejahteraan rakyat serta sentiasa disegani oleh kawan dan digeruni pihak lawan," titah baginda.

Baginda bertitah demikian pada Istiadat Perbarisan Menjunjung Kasih Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XIV di Dataran Panglima Tentera Darat, Kem Perdana Sungai Besi di sini hari ini.

Istiadat perbarisan itu diadakan sebagai penghargaan ATM kepada Tuanku Abdul Halim yang juga Pemerintah Tertinggi ATM dan Raja Permaisuri Agong Tuanku Hajah Haminah atas tamat tempoh rasmi perkhidmatan baginda berdua pada 12 Disember ini.

Tuanku Abdul Halim juga merakamkan penghargaannya atas sokongan dan kesetiaan yang tidak berbelah bagi oleh warga ATM semenjak baginda menjawat jawatan Pemerintah Tertinggi ATM bermula dari 2011 sehingga kini.

Baginda juga mengucapkan syabas kepada ATM kerana telah berjaya memastikan sempadan perbatasan negara terpelihara, yang secara tidak langsung menunjukkan ATM berkemampuan tinggi dalam melindungi kedaulatan negara.

Ini terbukti apabila ATM telah berjaya mematahkan pencerobohan militan di Lahad Datu, Sabah pada Mac 2013 dalam misi Operasi Daulat, titah baginda.

Baginda juga bertitah, pembabitan 19 pegawai dan 751 anggota lain-lain pangkat ATM yang sedang berkhidmat di tujuh negara sebagai Pegawai Pemerhati, Pegawai Staf, Pasukan Pengaman dan Tim Bantuan Kemanusiaan turut menunjukkan kemampuan ATM yang telah menerima kepercayaan daripada pihak Pertubuhan Bangsa Bersatu.

"Berita kejayaan ini dapat meningkatkan lagi keyakinan rakyat terhadap kemampuan Angkatan Tentera Malaysia dalam menjaga sempadan perbatasan negara dan juga misi serantau," titah baginda.

Baginda juga mengucapkan tahniah kepada ATM yang memenangi anugerah 'The Brandlaureate Transformational Organisation Brand 2015-2016' oleh Asia Pacific Brand Foundation yang melibatkan 60 negara, yang mana penganugerahan ini merupakan pengiktirafan kepada ATM sebagai sebuah organisasi yang berjaya dalam usaha transformasinya dengan mengekalkan indentiti tersendiri dalam mengharungi cabaran yang sentiasa berubah.

Tuanku Abdul Halim yang akan tamat tempoh sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-14 pada 12 Disember ini akan digantikan oleh Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V.

Tuanku Abdul Halim telah mencatat sejarah ditabal sebagai Yang di-Pertuan Agong sebanyak dua kali iaitu pada 1970 dan 2012. - BERNAMA

Berita Harian X