Khamis, 10 March 2022 | 6:28pm

Suami isteri ditemui mati terkena renjatan elektrik di bilik air

CAMERON HIGHLANDS: Sepasang suami isteri ditemui mati dipercayai akibat terkena renjatan arus elektrik di dalam bilik air di sebuah flat di Taman Puncak Tringkap, Brinchang di sini, pagi tadi.

Ketua Polis Pahang, Datuk Ramli Mohamed Yoosuf, berkata pihaknya menerima panggilan daripada orang awam jam 9.45 pagi, dan sebaik tiba di lokasi kejadian menemui kedua-dua mangsa yang terbaring di bilik air rumah di tingkat 2, flat lima tingkat itu.

"Sampai di tempat kejadian, kami mendapati masih ada arus letrik di sekitar bilik air dan pihak Tenaga Nasional Berhad (TNB), dipanggil untuk membantu mematikan arus letrik rumah.

"Siasatan awal menemui kesan terbakar di tapak tangan isteri, 35, dipercayai terkena arus elektrik ketika cuba membantu suaminya, 46, yang sedang mandi menggunakan pemanas air semasa kejadian berlaku," katanya kepada BERNAMA, hari ini.

Beliau berkata, menurut saksi, iaitu anak perempuan mangsa, 10, ketika kejadian ibunya sebelum itu meminta pertolongan dari bilik air supaya mengambil kayu yang dipercayai untuk digunakan sebagai penebat arus letrik, bagi membantu bapanya yang terkena renjatan letrik pada masa itu.

Ramli berkata, siasatan lanjut mendapati kedua-dua mangsa berasal dari Sarawak dan bekerja sebagai buruh kebun, selain mempunyai tiga anak iaitu dua lelaki dan seorang perempuan dalam lingkungan umur dua hingga 10 tahun.

"Kedua-dua mayat mangsa dibawa ke Hospital Sultanah Hajjah Kalsom Tanah Rata untuk bedah siasat, manakala ketiga-tiga anak pasangan itu diserahkan kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) bagi tujuan urusan kebajikan anak-anak mangsa," katanya dan menambah tiada unsur jenayah yang berlaku dan siasatan lanjut masih diteruskan.

– BERNAMA

Berita Harian X