Sabtu, 25 Julai 2020 | 11:30am
- Foto hiasan
- Foto hiasan

Antibodi genatik perangi COVID-19

SELAGI tiada vaksin dijumpai, selagi itu seluruh dunia berada dalam situasi berjaga-jaga berikutan serangan daripada virus yang begitu hebat, iaitu COVID-19 yang kini sudah meragut jutaan nyawa, selain melumpuhkan sistem ekonomi global.

Seperti diketahui, hingga ke saat ini, kebanyakan negara berada dalam fasa berjaga-jaga dan mengawal bagi mengelakkan penyebaran semula wabak COVID-19 selain berusaha menghasilkan rawatan inovatif baharu.

Namun, langkah pencegahan seperti ujian, mengesan kontak rapat dan kuarantin tetap dilakukan bagi mengelak gelombang kedua.

Pakar perubatan berusaha mencari rawatan penyelesaian dengan memfokus kepada produk ubatan sedia ada untuk menghasilkan vaksin.

Walau bagaimanapun, cara itu tidak berhasil biarpun percubaan klinikal secara rawak baru-baru ini di United Kingdom menunjukkan dexamethasone mampu mengurangkan kematian akibat COVID-19 dalam kes yang paling teruk.

Justeru, vaksin adalah satu-satunya cara untuk mengatasi COVID-19. Tetapi persoalannya, jika dan bila ia boleh diperoleh, malah pasti ia memerlukan tempoh lama untuk vaksinasi secukupnya sehingga masyarakat mencapai tahap kekebalan kolektif diperlukan untuk menghentikan virus ini.

Tambahan lain, vaksin berkenaan mungkin perlu melihat kesesuaian kepada genetik, penyakit berkaitan dan umur.

Tidak terkecuali isu berkaitan kemampuan pengeluaran, pertimbangan ekonomi dan sentimen anti-vaksin di kalangan penduduk.

Itu bermakna kita juga harus fokus pada pengembangan rawatan baharu yang secara langsung dapat menyasarkan kepada virus SARS-CoV-2, iaitu penyebab kepada kemunculan COVID-19.

Selain ubat kimia antivirus, antibodi genetik kejuruteraan mungkin sesuai untuk tujuan ini.

Antibodi sedemikian dianggap tepat untuk meneutralkan protein yang memungkinkan virus SARS-CoV-2 menembusi sel manusia.

Lebih-lebih lagi ia memberikan imuniti segera di mana ia sangat penting bukan saja untuk meminimumkan kerosakan organ tetapi juga melindungi petugas perubatan dan kontak orang yang dijangkiti.

Konsep di sebalik rawatan imunoterapi ini dipelopori di Perancis dan Jerman lebih dari satu abad yang lalu, ketika antibodi yang terkandung dalam serum haiwan yang diimunisasi menyelamatkan ribuan nyawa kanak-kanak ketika wabak difteria.

Prinsip yang sama juga digunakan dalam ujian klinikal menggunakan plasma dari pesakit COVID-19 yang pulih, namun tidak semua antibodi bekas pesakit itu kuat, penyelidik kini fokus kepada aktiviti antivirus saja.

Bagi proses kejuruteraan genetik kontemporari pula, ia menghasilkan antibodi manusia yang sangat spesifik. Walaupun agen biologi ini terkenal kerana merevolusikan rawatan kanser dan penyakit auto imun, ia juga terbukti berkesan sebagai agen anti jangkitan.

Regeneron Pharmaceutical iaitu sebuah firma bioteknologi Amerika Syarikat yang menghasilkan antibodi Ebola, kini menggunakan teknologinya untuk mengembangkan dua antibodi COVID-19 yang kini sedang diuji kepada manusia, selain mendapat kontrak bernilai RM105.5 juta untuk membuat dan membekalkan antibodi sebagai sebahagian daripada Operasi Warp Speed Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA).

Tingkatkan kestabilan antibodi

Sementara itu, beberapa buah syarikat lain juga berusaha menghasilkan antibodi dengan dibantu syarikat dan dana kerajaan AS melalui perkongsian Intervensi Terapi dan Vaksin Tercepat COVID-19. Ia membabitkan kerjasama BARDA, Institut Kesihatan Nasional, FDA, dan Jabatan Pertahanan AS bersama dengan firma farmasi utama dan organisasi dermawan seperti Yayasan Bill & Melinda Gates.

Malangnya, terapi antibodi ini kurang mendapat perhatian dalam Respons Global Coronavirus Suruhanjaya Eropah. Usaha ini yang dikembangkan oleh Suruhanjaya dengan kerjasama dengan organisasi kerajaan, korporat dan dermawan lain bertujuan untuk menyokong Akses ke Alat Pemacu COVID-19 (ACT) yang dilancarkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan rakan global lainnya pada April lalu.

Tetapi Unit Perisikan Ekonomi melaporkan bahawa COVID-19 Therapeutics Accelerator, iaitu penyelaras bersama inisiatif ACT setakat ini hanyamelabur RM251.9juta kebanyakannya dalam percubaan klinikal untuk meneroka potensi faedah ubat-ubatan semula.

Beberapa cabaran masih perlu ditangani sebelum antibodi genetik kejuruteraan dapat bergabung dalam memerangi COVID-19. Ini termasuk meningkatkan kestabilan antibodi untuk mengoptimumkan jumlah dos yang diperlukan dan menurunkan kos pembuatan bagi menjadikan terapi itu dapat dilaksanakan secara ekonomi.

Organisasi yang menyalurkan dana perlu melaburkan lebih banyak sumber untuk mengatasi rintangan yang tinggal kerana hasilnya ia bukan saja memperoleh rawatan antibodi, tetapi turut mengawal virus berganda pada pesakit COVID-19 dan mencegah individu lain daripada dijangkiti. - AGENSI

Berita Harian X