Selasa, 9 Ogos 2022 | 12:25pm
Ibu muda tiada motivasi untuk meneruskan penyusuan eksklusif kepada bayi selepas enam bulan dilahirkan. - Foto hiasan
Ibu muda tiada motivasi untuk meneruskan penyusuan eksklusif kepada bayi selepas enam bulan dilahirkan. - Foto hiasan

50 peratus ibu tak susukan badan selepas bayi 6 bulan

SERI KEMBANGAN: Hampir 50 peratus ibu muda yang baru melahirkan bayi dilihat gagal meneruskan tempoh penyusuan susu ibu secara eksklusif selama enam bulan berikutan kurang kesedaran mengenai manfaat jangka panjang penyusuan ibu untuk bayi.

Pakar Sakit Puan Hospital Wanita dan Kanak-Kanak Andorra (Andorra), Dr Khamsiah Muda, berkata berdasarkan pemerhatiannya kebanyakan ibu muda yang mendapatkan pemeriksaan selepas bersalin di hospital ini dilihat hanya bertahan selama sebulan penyusuan susu ibu sebelum memilih untuk mencampurkan dengan susu formula.

Katanya, kebanyakan mereka tidak mampu berdepan dengan cabaran penyusuan itu antaranya kerana tiada motivasi untuk meneruskan penyusuan eksklusif dan tidak cuba mengatasi masalah di awal penyusuan itu.

"Kebiasaannya bagi ibu muda ini, mereka tidak mempunyai pengetahuan bagaimana teknik penyusuan dengan betul, hisapan bayi dan kegagalan mengatasi pemikiran bahawa bayi mereka tidak kenyang," katanya pada program kempen penyusuan susu ibu di sini, baru-baru ini.

Beliau yang juga pengasas Hospital Andorra, berkata setiap ibu yang melahirkan anak amat mustahil tidak mempunyai susu kerana sepanjang tempoh sembilan bulan mengandung mereka sudah 'disediakan' oleh Tuhan untuk proses itu.

Tiada alasan menghentikan pemberian susu ibu kepada bayi sekurang-kurangnya sehingga dua tahun. - Foto ihsan Siti Eaishah Hamzah
Tiada alasan menghentikan pemberian susu ibu kepada bayi sekurang-kurangnya sehingga dua tahun. - Foto ihsan Siti Eaishah Hamzah

"Selepas bersalin akan berlaku perubahan hormon dan susu ibu akan terhasil, cuma untuk memastikan penghasilan itu konsisten, perlu ada hisapan semula jadi daripada bayi sendiri.

"Tidak boleh mengalah pada peringkat awal dengan pelbagai cabaran ditempuhi. Oleh itu, ia adalah pengorbanan sekiranya berasa penting untuk mengandung, anda juga perlu merasakan perkara yang sama untuk menyusukan bayi itu.

"Cabarannya mungkin pengeluaran susu ibu itu lambat dalam tiga hari, salur susu belum terbuka dan kadang-kadang bengkak susu.

"Dari situ, ibu muda perlu tahu dan meminta pandangan apa yang perlu dilakukan, tetapi sebaiknya teruskan saja memberi bayi hisapan pada payudara kerana hisapan bayi adalah paling kuat sekali.

"Jadi tiada sebab atau alasan untuk mengatakan anda tidak mempunyai susu untuk bayi," katanya.

Sebagai panduan memastikan susu terhasil dengan baik, beliau berkata, seelok-eloknya diet setiap bakal ibu perlu mengambil pemakanan berzat sepanjang mengandung berbanding makanan segera yang tidak begitu membantu.

"Selepas bersalin perlu mengambil minuman mencukupi, jangan terlalu ketat dalam proses berpantang dan bersandarkan kepada amalan mitos orang dulu-dulu.

Dr Khamsiah Muda.
Dr Khamsiah Muda.

"Ibu juga memerlukan makanan bernutrisi tinggi untuk memulihkan semula tenaga, mengecutkan rahim dan menambah zat dalam badan.

"Selain itu, ibu muda perlu tahu penghasilan susu ibu akan berlaku dengan banyak bermula jam 8 malam hingga 8 pagi kerana pada tempoh itu, hormon prolaktin dan oksitosin aktif.

"Jadi dari situ ibu mengambil peluang menyusukan anak dan jangan tukar dengan susu formula semata-mata untuk berehat," katanya.

Jelasnya, sekiranya ibu memilih tidak mahu menyusu secara eksklusif, sebenarnya satu kerugian kerana tiada sentuhan atau ikatan semula jadi antara ibu dan bayi yang boleh terhasil.

"Tidak dinafikan kebanyakan syarikat pengeluar susu bayi ini boleh mencipta hampir 95 peratus persamaan dengan susu ibu melalui pelbagai kandungan jenis vitamin, probiotik dan sebagainya.

"Tetapi sebagai hospital yang menekankan penyusuan ibu, kami tetap akan menggalakkan ibu muda memberi susu ibu kepada bayi mereka.

"Susu ibu adalah susu diciptakan dengan sifat semula jadi dalam komposisi nutrien, vitamin, ketepatan suhu, selain memberi antibodi yang kuat untuk bayi melawan serangan penyakit.

"Dalam keadaan ekonomi ketika ini juga, susu ibu adalah penyelamat dalam mengurangkan beban membeli susu formula," katanya.

Berita Harian X