Jumaat, 4 November 2016 | 8:00am

Vivoactive HR jam pintar GPS dengan teknologi degupan jantung

Vivoactive HR.
Vivoactive HR.

GARMIN Malaysia-Aeco Technologies baru-baru ini melancarkan vivoactive HR, jam tangan pintar GPS dengan teknologi mengukur kadar degupan jantung dikenali Garmin Elevate.

Vivoactive HR berupaya membantu mengemas kini setiap saat aktif sepanjang hari, mengira langkah dan tingkat yang didaki, kiraan minit, memantau tidur dan menampilkan aplikasi sukan dengan keupayaan GPS bagi tujuan berjalan, berlari, menunggang basikal, berenang, golf, mendayung, ski dan luncur papan salji.

Vivoactive HR menggunakan data degupan jantung pada pergelangan tangan secara 24 jam tujuh hari seminggu untuk mengira maklumat kalori yang dibakar dan sejauh mana keamatan kegiatan kecergasan itu sambil menyediakan kemudahan pengguna menyusun senaman mereka.

Dengan Connect IQ, pengguna boleh menjadikan vivoactive HR mereka lebih berciri peribadi dengan aplikasi percuma, penanda visual (widget), paparan wajah dan data.

Penampilan teknologi kadar degupan jantung Elevate, vivoactive HR memantau kadar degupan jantung dan tidak memerlukan pengikat di bahagian dada.

PEMILIK jam boleh memantau maklumat kalori yang dibakar pada setiap aktiviti.
PEMILIK jam boleh memantau maklumat kalori yang dibakar pada setiap aktiviti.

Dengan menggunakan data degupan jantung itu, jam pintar berkenaan akan mengukur kekuatan aktiviti kecergasan dan membolehkan pengguna memantau perkembangan mereka terhadap matlamat aktiviti aerobik yang dicadangkan oleh pertubuhan kesihatan terkemuka seperti Persatuan Jantung Amerika.

Vivoactive HR sentiasa pada mod hidup, skrin sentuh, paparan Garmin Chroma dengan cahaya membantu pengguna mengesan aktiviti dan kekal berhubung pada bila-bila masa dan di mana saja. GPS yang dipasang dalam jam pintar itu membolehkan aplikasi sukan dimanfaatkan termasuk:

Berlari - dengan menggunakan accelerometer dan GPS, pengguna boleh mengesan larian sama ada dalam dewan atau luar dewan. Ciri tambahan seperti Auto Lap, Auto Pause dan amaran bergetar bagi degupan jantung, rentak, rehat antara berlari/berjalan dan banyak lagi. Ringkasan aktiviti larian termasuk statistik seperti jumlah perbatuan, kalori, purata kelajuan dan masa keseluruhan.

Berbasikal - Aplikasi basikal mengukur masa, jarak, kelajuan dan kalori. Ia dipadankan dengan sensor kelajuan dan radar pengesan.

Berenang - Tambahan kepada jumlah pengesanan dan masa rehat, jarak, rentak, kiraan kuak dan jenis kuak, aplikasi renang turut menyediakan ciri berhenti seketika, lengkap dengan catatan masa berehat dan boleh mengira swolf iaitu ukuran kecekapan berenang.

Vivoactive HR boleh mengesan masa rehat, jarak, rentak, kiraan kuak dan jenis kuak ketika berenang.
Vivoactive HR boleh mengesan masa rehat, jarak, rentak, kiraan kuak dan jenis kuak ketika berenang.

Golf - Pengguna boleh melihat keadaan green, mengukur jarak pukulan dan menyasar kepada arah yang betul dengan PinPointer ketika bermain di satu daripada 40,000 peta padang seluruh dunia yang boleh dimuat turun dari pangkalan data padang golf Garmin.

Papan kayuh dan mendayung - Pengguna dengan mudah boleh mengesan dan melihat rentak, masa, jarak, kiraan dayungan, kadar dayungan dan jarak bagi setiap dayungan. Apabila menggunakan mesin dayung dalam dewan, anda boleh melihat catatan masa, kiraan dayungan dan kadar dayungan.

Ski dan luncur papan salji - Ski dan aplikasi luncur papan salji mengukur kelajuan 3-D dengan mengira kelajuan dan jarak termasuk latitude dan longtitde. Ia juga membolehkan 'split' secara automatik dan menampilkan Auto Pause, yang menghentikan timer seketika secara automatik apabila pengguna berhenti.

Vivoactive HR turut mengetengahkan Garmin Move IQ - ciri terbaharu yang memantau terus tempoh aktiviti yang berterusan.

Dengan Move IQ, vivoactive HR secara automatik mengesan aktiviti berjalan, berlari, berbasikal dan mesin senaman.

Pengguna boleh meneliti senaman mereka sepanjang hari tanpa perlu memulakan aktiviti baharu.

Jika diselaraskan dengan Garmin Connect, pengguna boleh meneliti semua aktiviti harian secara grafik.

gn4id:17165834

Jangka hayat bateri sehingga lapan hari sama ada dalam mod jam/pengesan aktiviti (dengan pemantau degupan jantung 24/7, tanpa GPS) atau sehingga 13 jam menggunakan GPS, vivoactive HR mengemas kini gaya hidup pengguna dan membantu mereka terus berhubung.

Vivoactive HR akan menghantar sebarang makluman yang diselaraskan menerusi telefon pintar termasuk panggilan masuk, teks, e-mel, peringatan kalendar, makluman media sosial dan penggera getaran supaya pengguna tidak terlepas sebarang perkara.

Ciri pintar lain juga membolehkan pengguna memeriksa maklumat cuaca, kawalan muzik pada telefon pintar, mengawal kamera aksi VIRB, mengesan kedudukan telefon pintar dan membolehkan kawan serta ahli keluarga mengesan aktiviti dalam masa sebenar menggunakan Live Track.

Vivoactive HR yang didatangkan dengan tanda harga RM1,199 (termasuk GST) seharusnya amat berbaloi kepada sesiapa yang mahukan setiap data aktiviti mereka direkodkan dan disimpan.

Untuk mendapatkan lebih banyak maklumat, sila layari laman sesawang www.aeco.com.my/shop

Berita Harian X