Ahad, 28 Ogos 2016 | 9:23pm

40 terbunuh akibat pengeboman tentera Turki di Syria

Seorang askar Turki di atas kereta kebal memberi isyaratsambil memandu ke bandar sempadan Turki, Syria Jarabulus. - Foto AFP
Seorang askar Turki di atas kereta kebal memberi isyaratsambil memandu ke bandar sempadan Turki, Syria Jarabulus. - Foto AFP

BEIRUT: Sekurang-kurangnya 40 terbunuh dalam serangan udara tentera Turki, angka kematian terbesar dalam kempen serangan negara itu di utara Syria, lapor kumpulan pemerhati hak asasi manusia, hari ini.

Agensi berita Anadolu melaporkan, tentera sudah membunuh 25 pemberontak Kurdish dalam operasi serangan udara yang belum pernah dilakukan sebelum ini di Syria.

Serangan itu dilakukan selepas Ankara berdepan kematian tentera kali pertama sejak ia melancarkan serangan serampang dua mata terhadap militan IS dan militan Kurdish di Syria pada Rabu lalu.

Kumpulan Pemerhati Hak Asasi Manusia berkata, Pada Ahad lalu, serangan udara awal pagi di perkampungan Jeb el-Kussa mengorbankan kira-kira 20 orang awam serta mencederakan 50 yang lain.

Pada masa sama kumpulan itu berkata, di al-Amarneh, 20 terbunuh dan 25 yang lain parah dalam serangan udara tentera Turki.

Kata kumpulan itu, sekurang-kurangnya empat militan Kurdish terbunuh dan 15 yang lain cedera dalam serangan di dua kawasan itu. - AFP

Berita Harian X