Sabtu, 19 March 2016 | 12:18am

Pertempuran di Yaman bakal berakhir - Arab Saudi

RIYADH: Arab Saudi bakal menamatkan kempen ketenteraan menentang pemberontak Houthi disokong Iran di Yaman, setahun selepas ia dilancarkan.

Jurucakap tentera pakatan diketuai Arab Saudi, Brig Jeneral Ahmed al-Asseri, dipetik saluran televisyen al-Arabiya sebagai berkata, pertempuran besar-besaran di negara itu hampir menemui penamatnya sejak kempen ketenteraan bermula setahun sebelumnya.

BRIG Jeneral Ahmed al-Asseri. - Sumber aawsat.com
BRIG Jeneral Ahmed al-Asseri. - Sumber aawsat.com

"Pertempuran besar-besaran di Yaman hampir tamat dan fasa seterusnya adalah peringkat memulihkan kestabilan dan membina semula negara itu," katanya kepada saluran berkenaan semalam.

Al-Arabiya bagaimanapun tidak memberi perincian lanjut dan Asseri gagal dihubungi untuk mengulas.

Pertempuran di dua barisan hadapan di Yaman, di sepanjang sempadan dengan Arab Saudi dan bandar Taiz, semakin tenang minggu ini susulan perbincangan puak tempatan dan rundingan sulit bagi mencari perdamaian.

Tentera pakatan memulakan kempen ketenteraan setahun lalu dengan misi utama menghentikan kemaraan Houthi dan tentera yang setia kepada bekas Presiden Ali Abdullah Saleh daripada menguasai negara itu.

Ia bagi mengembalikan kuasa Presiden Abed Rabbu Mansour Hadi.

Asseri dan Menteri Luar Arab Saudi, Adel al-Jubeir sebelum ini berkata, sebarang rundingan damai hanya boleh dilakukan antara Hadi dan Houthi serta wakil Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Ismail Ould Cheikh Ahmed.

April tahun lalu Asseri mengumumkan operasi awal pakatan tamat, mengatakan ia sudah "membersihkan kebanyakan keupayaan tentera militia Houthi dan sekutunya yang memberi ancaman kepada Yaman dan negara jiran." - Reuters

Berita Harian X