Isnin, 17 November 2014 | 4:30pm
BEBERAPA orang yang ditahan turun dari sebuah trak di balai Polis di Mombasa hari ini. - Foto ihsan www.standardmedia.co.ke
BEBERAPA orang yang ditahan turun dari sebuah trak di balai Polis di Mombasa hari ini. - Foto ihsan www.standardmedia.co.ke

Polis Kenya serbu masjid di Mombasa jejaki militan

NAIROBI: Seorang lelaki terbunuh hari ini ketika pasukan keselamatan Kenya menyerbu beberapa masjid di Bandar Mombasa untuk mencari senjata dan penyokong radikal militan Shebab yang ada kaitan dengan rangkaian al-Qaeda Somalia.

Menurut polis, anggota keselamatan memulakan operasi awal pagi ini dan mensasarkan Masjid Musa dan Masjid Sakina di Mombasa.

"Kami mendapat maklumat kumpulan terbabit sedang merancang untuk melakukan serangan, menyebabkan serbuan itu dilakukan," kata Ketua Polis Mombasa, Geoffrey Mayek.

Polis menahan beberapa orang, termasuk enam pengikut tegar.

Polis berkata seorang lelaki terbunuh tetapi tidak memberi maklumat bagaimana dia maut ketika operasi berkenaan diteruskan.

Bandar berkenaan dilanda beberapa kejadian pengeboman dan tembakan sejak Kenya menakluki Somalia pada 2011 bertujuan untuk menyerang Shebab.

Pada September 2013 kumpulan Shebab terbabit dalam melancarkan serangan di pusat beli-belah Westgate di Nairobi, mengakibatkan sekurang-kurangnya 67 terbunuh.

Ia dikatakan sebagai amaran kepada Kenya supaya menarik keluar pasukan keselamatannya dari selatan Somalia. - AFP

Berita Harian X