Ahad, 12 Jun 2016 | 1:30pm

Bolt catat masa kedua terpantas dunia 2016

Usain Bolt (tengah) mengatasi pelari Yohan Blake (kiri) dan Asafa Powell pada Grand Prix Racers di Jamaica. - Foto REUTERS
Usain Bolt (tengah) mengatasi pelari Yohan Blake (kiri) dan Asafa Powell pada Grand Prix Racers di Jamaica. - Foto REUTERS

KINGSTON, Jamaica: Atlet pecut Jamaica, Usain Bolt memenangi acara 100 meter pada Grand Prix Racers di sini, hari ini dengan catatan 9.88 saat - catatan kedua terpantas dunia untuk tahun ini menjelang Olimpik Rio pada Ogos.

Raja pecut dunia itu mengetuai tiga lagi pelari yang mencatat masa di bawah 10 saat dalam perlumbaan itu.

Nickel Ashmeade dan Yohan Blake kedua-duanya mencatat masa 9.94s dengan Asafa Powell menamatkan saingan dengan catatan 9.98s.

Juara enam kali Olimpik, Bolt bermula agak perlahan tetapi menamatkan perlumbaan dengan mantap bagi membuktikan prestasi sebenar untuk musim Olimpik.

Bolt yang membuat penampilan ketiga untuk tahun ini memperbaharui catatan 9.98s yang dilakukannya ketika di Ostrava pada 20 Mei lalu.

Dengan Olimpik akan bermula kurang dari dua bulan lagi, Bolt mengatasi Justin Gatlin dalam senarai dunia 2016 dengan pelari Amerika Syarikat itu menjadi atlet keempat terpantas tahun ini dengan catatan 9.93 saat.

Atlet Perancis, Jimmy Vicaut masih kekal terpantas tahun ini dengan catatan 9.86s yang dilakukannya ketika di Montreuil, 7 Jun lalu. - AFP

Berita Harian X