Khamis, 19 Mei 2016 | 2:56pm
- Foto www.ibtimes.com
- Foto www.ibtimes.com

Barcelona kritik Madrid atas larangan bendera Catalan

BARCELONA: Barcelona mengkritik larangan dikenakan Madrid terhadap pengibaran bendera Catalan pada final Piala Raja Sepanyol di bandaraya itu yang disifatkan sebagai serangan ke atas kebebasan hak bersuara, semalam.

Pertembungan final edisi Piala Raja Sepanyol kali ini akan dimainkan di laman kelab Atletico Madrid, Vicente Calderon menemukan Barcelona dan juara Liga Europa, Sevilla di ibu negara Sepanyol itu.

Begitupun, pihak berkuasa Komuniti Madrid memberitahu Barcelona yang bendera kemerdekaan Estelada tidak boleh dikibarkan.

"FC Barcelona meluahkan, dalam terma yang paling mutlak, pengumuman itu adalah perselisihan faham perselisihan yang lengkap," kata juara Sepanyol itu dalam kenyataan.

"FC Barcelona menganggap keputusan itu sebagai serangan ke atas hak kebebasan bersuara, asas hak kepada setiap dan semua individu untuk menyuarakan idea-idea dan pendapat mereka secara bebas tanpa sekatan, hak yang diiktiraf oleh Deklerasi Hak Asasi Manusia Sejagat."

Kelab gergasi itu kemudian meminta untuk memikirkan semula pengharaman itu yang akan dikuatkuasakan dengan pemeriksaan badan terhadap peminat-peminat Barcelona di stadium.

Barcelona adalah salah satu daripada 17 daerah semi-autonomi di Sepanyol yang menggunakan bahasa dan budaya tersendiri dengan Catalonia menikmati sebahagian besar kebebasan dalam pendidikan, kesihatan dan polisi.

Begitupun, selepas bertahun-tahun memohon kuasa autonomi lebih besar dalam hak percukaian selain mendakwa cukai yang dibayar mereka lebih besar berbanding Madrid dan apa yang diperoleh mereka jauh lebih rendah, daerah itu memulakan gerakan untuk berpisah. - AFP

Berita Harian X