Selasa, 31 March 2015 | 10:56pm

Boling: Rafiq, Natasha bantu Malaysia raih 2 emas di Macau

KUALA LUMPUR: Pemain boling muda Malaysia menyerlahkan prestasi pada hari terakhir Kejohanan Boling Belia Asia ke-18 di Macau hari ini, apabila meraih dua lagi pingat emas.

Dua emas berkenaan adalah menerusi Muhammad Rafiq Ismail dan Natasha Roslan, masing-masing dalam acara Masters Lelaki dan Wanita.

Barisan pemain boling muda negara mengakhiri cabaran pada kejohanan berkenaan dengan mengutip keseluruhan enam emas, tiga perak dan satu gangsa.

Muhammad Rafiq yang baru dinobatkan juara kebangsaan, sekali lagi menampilkan prestasi membanggakan apabila menamatkan aksi pada kejohanan tersebut dengan meraih emas keempat bagi dirinya, hari ini.

Muhammad Rafiq Ismail
Muhammad Rafiq Ismail

Muhammad Rafiq, 18, yang mendahului acara Masters yang berlangsung sebanyak 16 permainan dengan 3,873 jatuhan pin, mara ke peringkat akhir stepladder sebagai pilihan utama.

Beliau menewaskan pencabarnya dari Indonesia Billy M Islam, 203-183 untuk meraih pingat emas keempatnya pada kejohanan tersebut, manakala Billy menempah tempat ke peringkat akhir selepas menumpaskan Enzo Hernandez dari Filipina 256-216.

Muhammad Rafiq, sebelum ini memenangi emas dalam acara perseorangan, beregu dan keseluruhan (all-events) pada kejohanan tersebut.

Natasha Roslan
Natasha Roslan

Dalam kategori wanita, Natasha Roslan terpaksa bekerja keras sebelum berjaya menumpaskan Emily Rigney dari Australia untuk meraih emas.

Natasha, 19, yang mara sebagai pilihan utama di peringkat akhir stepladder, tumpas pada permainan pertama 180-202 kepada Emily, namun bangkit dalam saingan penentuan dengan kemenangan 244-204.

Sementara, Emily menempah tempat ke peringkat akhir selepas mengalahkan Futaba Imai dari Jepun 248-173 yang meraih pingat gangsa. - BERNAMA

Berita Harian X