Khamis, 5 Februari 2015 | 10:49pm

Badminton: Thien How-Khim Wah buat keputusan tinggal BAM

Lim Khim Wah (kiri) dan Hoon Thien How.
Lim Khim Wah (kiri) dan Hoon Thien How.

KUALA LUMPUR: Dua pemain beregu lelaki negara, Hoon Thien How dan Lim Khim Wah membuat keputusan meninggalkan Persatuan Badminton Malaysia (BAM).

Pengurus Besar BAM, Kenny Goh mengesahkan kenyataan itu dan berkata kedua-dua pemain berkenaan menyerahkan surat peletakan jawatan mereka, semalam.

"Kedua-dua pemain dalam surat mereka memaklumkan yang mereka merasakan sudah tidak boleh pergi jauh bersama skuad kebangsaan. Mereka memerlukan rehat bagi memikirkan mengenai masa depan mereka selepas ini," kata Goh.

Selepas Thien How dan Khim Wah meninggalkan BAM, skuad kebangsaan hanya memiliki satu gandingan tetap iaitu Goh V Shem dan Tan Wee Kiong.

Sebelum ini, Thien How bergandingan bersama Tan Boon Heong manakala Khim Wah berpasangan dengan Ow Yao Han.

Difahamkan, Thien How dan Khim Wah tidak akan dikenakan sebarang tindakan daripada BAM memandangkan kedua-dua pemain itu sudah banyak menyumbang untuk negara.

Sementara itu, Timbalan Presiden BAM, Datuk Mohamad Norza Zakaria berkata beliau masih belum dimaklumkan mengenai perkara itu dan akan menghubungi kedua-dua pemain untuk mengetahui sebab sebenar tindakan mereka.

"Saya terperanjat dan sedih perkara sebegini berlaku. Ini satu berita yang mengejutkan.

"Berhubung isu pemain yang meninggalkan BAM, kita tidak boleh menyalahkan mereka daripada membuat keputusan jika mereka merasakan keputusan itu baik untuk mereka," katanya kepada pemberita di Wisma Majlis Olimpik Malaysia, di sini.

Thien How pernah bergelar juara remaja dunia pada 2004 bergandingan bersama Boon Heong manakala Khim Wah merangkul kejuaraan Siri Super Premier pertama bersama V Shem dengan menjuarai Terbuka Malaysia 2014.

Sebelum ini, empat pemain iaitu Ng Hui Ern (beregu wanita), Ng Hui Lin (beregu wanita), Ong Jian Guo (beregu campuran) dan Yang Li Lian (perseorangan wanita) turut membuat keputusan meninggalkan badan induk sukan badminton itu. - BERNAMA

Berita Harian X