Isnin, 18 April 2016 | 1:27pm

Tekong bot pukat tunda dikhuatiri terjatuh laut

JOHOR BAHRU: Seorang nelayan bot pukat tunda hilang dipercayai terjatuh ke dalam laut ketika menunda pukat kira-kira tujuh batu nautika daripada tenggara perairan Tanjung Leman, dekat Kota Tinggi semalam.

Timbalan Pengarah (Operasi) Maritim Daerah Tanjung Sedili, Komander Maritim Mustafa Kamal Abas, berkata kejadian berlaku ketika mangsa Chia Swee Lui, 50, yang merupakan tekong bot tersebut dipercayai sedang mengemudi bot manakala tiga orang awak-awaknya yang berusia antara 45 hingga 55 tahun sedang tidur.

"Mangsa bersama awak-awak berkenaan sudah turun ke laut sejak Khamis lepas dan kejadian berlaku ketika bot terbabit sedang dalam perjalanan ke Pulau Sibu, Mersing.

"Menurut awak-awak berkenaan, mereka menuju pulau terbabit kira-kira 11 pagi semalam sebelum tertidur dan terjaga kira-kira 2.30 petang.

"Menyedari kehilangan Chia, mereka kemudiannya memaklumkan kepada Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Daerah Maritim Tanjung Sedili pada pukul 4.30 petang semalam," katanya menerusi kenyataan.

Mustafa Kamal berkata gerakan mencari dan menyelamat (SAR) Chia yang berasal dari Ulu Tiram di sini diaktifkan APMM Daerah Maritim Tanjung Sedili pada jam 5 petang semalam.

Operasi yang menggunakan bot Penggalang 43 dan bot Kilat 16 bagaimanapun operasi ditangguhkan pada jam 7 malam ekoran jarak penglihatan yang terhad kerana cuaca gelap dan disambung semula 7 pagi tadi, katanya. - BERNAMA

Berita Harian X