Isnin, 2 November 2015 | 4:48pm

8 dituduh culik, bunuh di Skudai

JOHOR BAHARU: Tujuh lelaki dan seorang wanita dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini hari ini, atas tuduhan menculik dan membunuh seorang ahli perniagaan, di Skudai, di sini, September lalu.

S Rajandran, 38; Yang Gui Zhong, 23; Loo Wei Beng, 27; Lau Koon Ping, 42; Andy Teoh Wet Lun, 22; Leong Chiew Yang, 34; Lim Choon Ann, 22; serta seorang wanita, Yew Hooi Lyn, 33, didakwa bersama-sama menculik Cheung Zi Hong, 22, untuk mendapatkan wang tebusan RM50,000.

Kesalahan berkenaan didakwa dilakukan di nombor 6, Jalan Sutera Utama 1/5, Taman Sutera Utama, Skudai, di sini, pada 1 tengah hari, 28 September.

Semua mereka dituduh mengikut Seksyen 3 (1) Akta Culik 1961 dan dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan yang boleh membawa hukuman mati atau penjara seumur hidup dan boleh dikenakan sebatan, jika sabit kesalahan.

Mereka semua juga dituduh bersama-sama membunuh Cheung, di nombor 54, Jalan Hang Tuah 3, Taman Ungku Tun Aminah, Skudai, pada 10.15 malam, tarikh yang sama.

Bagi kesalahan itu, mereka didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan dan dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman mati mandatori, jika sabit kesalahan.

Semua mereka mengangguk memahami kedua-dua pertuduhan yang dibacakan, namun, tiada pengakuan direkodkan.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Mohd Taufik Sabri dan Noor Farhana Adham manakala hanya Lau dan Yew diwakili peguam iaitu GK Sritharan dan Mohd Fazaly Ali Mohd Ghazaly.

Majistret Mohd Azlan Shah Mohd Allias kemudian menetapkan 7 Disember ini untuk sebutan semula kes sementara menunggu laporan bedah siasat.

-- BERNAMA

Berita Harian X