Khamis, 13 Februari 2020 | 4:54pm
Soniia (kanan) mencuri tumpuan dengan menumbangkan pemain nombor tiga dunia, Akane Yamaguchi manakala Kisona mengejutkan Aya Ohori. - Foto NSTP
Soniia (kanan) mencuri tumpuan dengan menumbangkan pemain nombor tiga dunia, Akane Yamaguchi manakala Kisona mengejutkan Aya Ohori. - Foto NSTP

Soniia, Kisona tumbangkan jaguh Jepun

KUALA LUMPUR: Soniia Cheah dan S Kisona masih boleh mendabik dada biarpun skuad badminton wanita negara tewas 2-3 di tangan Jepun dalam aksi Kumpulan W Kejohanan Berpasukan Asia di Manila, Filipina, sebentar tadi.

Latihan bersama bekas juara dunia, Ratchanok Intanon selama dua minggu di Akademi Badminton Bongthongyord sebelum ini nyata memberikan impak positif dalam permainan kedua-dua pemain perseorangan wanita negara itu.

Soniia mencuri tumpuan dengan menumbangkan pemain nombor tiga dunia, Akane Yamaguchi manakala Kisona mengejutkan Aya Ohori.

“Saya sangat gembira dengan kemenangan hari ini. Saya juga bangga dengan semangat juang tinggi ditunjukkan semua pemain biarpun secara keseluruhannya pasukan kami lebih lemah berbanding mereka.

“Saya belajar sesuatu sepanjang latihan di Thailand, tetapi bimbingan jurulatih (Datuk Tey Seu Bock dan Loh Wei Sheng) adalah yang paling utama. Jurulatih banyak membantu dan melatih saya dengan baik sekali,” kata Soniia yang menghuni ranking ke-31 dunia.

Terdahulu, Soniia yang turun sebagai perseorangan pertama meletakkan skuad negara di depan hasil kemenangannya menundukkan Yamaguchi 21-16, 13-21, 21-18.

Bagaimanapun, Jepun kembali menyamakan kedudukan menerusi pasangan beregu mereka, Yuki Fukushima-Sayaka Hirota yang menewaskan Chow Mei Kuan-Lee Meng Yean 21-11, 21-15 sebelum perseorangan kedua, Sayaka Takahashi meletakkan pasukan itu di depan menerusi kemenangan ke atas Goh Jin Wei 21-18, 21-12.

Skuad negara matahari meraih mata ketiga menerusi beregu kedua, Nami Matsuyama-Chiharu Shida yang menundukkan pasangan muda negara, Pearly Tan-M Thinaah 21-15, 18-21, 16-21.

Walaupun Jepun sudah mengesahkan kemenangan awal namun Kisona yang juga pemenang pingat emas Sukan SEA 2019 dan sekadar menghuni ranking ke-105 dunia sekali lagi membuktikan sentuhan ‘magisnya’ apabila menewaskan pemain di ranking ke-19, Ohori 21-14, 21-13.

Kemenangan menyaksikan Jepun mara ke suku akhir sebagai juara Kumpulan W manakala Malaysia yang turut ke kelompok lapan terbaik sekadar naib juara.

Berita Harian X