Isnin, 25 November 2019 | 9:00pm
Reaksi penyokong Indonesia dan Malaysia pada perlawanan kelayakan Piala Dunia Qatar 2022 dan Piala Asia di Stadium Nasional Bukit Jalil, Kuala Lumpur pada 20 November lalu. - NSTP/Mohd Yusni Ariffin
Reaksi penyokong Indonesia dan Malaysia pada perlawanan kelayakan Piala Dunia Qatar 2022 dan Piala Asia di Stadium Nasional Bukit Jalil, Kuala Lumpur pada 20 November lalu. - NSTP/Mohd Yusni Ariffin

FAM kena bayar ganti rugi angkara penyokong Indonesia

KUALA LUMPUR: Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) terpaksa 'mencuci' kesalahan penyokong Indonesia selepas mereka perlu membayar ganti rugi susulan kerosakan 44 unit kerusi bernilai RM11,000 di Stadium Nasional Bukit Jalil pada aksi Kelayakan Piala Dunia 2022/ Piala Asia 2023, minggu lalu.

Perkembangan itu dimaklumkan menerusi satu kenyataan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Stadium Malaysia (PSM), Nik Razeen Adam Daud, hari ini.

Dalam perkembangan sama, Nik Razeen turut melontarkan rasa kecewanya terhadap sikap yang ditunjukkan oleh penyokong bola sepak Indonesia yang hadir menyaksikan perlawanan bertemu Malaysia itu.

"Kami memberikan sambutan baik untuk mengalu-alukan kedatangan penyokong pasukan bola sepak Indonesia ke Stadium Nasional. Bagaimanapun, selepas apa yang berlaku, saya amat kecewa kerana sambutan baik yang kami berikan tidak dihargai oleh mereka

"Justeru, PSM akan mengemukakan tuntutan bayaran ganti rugi berkenaan kepada pihak FAM selaku penganjur perlawanan yang membuat tempahan mengikut syarat yang terkandung di dalam terma perjanjian sewaan venue," katanya.

Sebelum ini, badan induk itu akan menjalankan perbincangan dalaman terlebih dahulu sebelum memutuskan langkah yang perlu diambil membabitkan isu kerosakan kerusi di stadium terbabit.

Setiausaha Agungnya, Stuart Ramalingam menjelaskan isu terbabit bukanlah satu perkara yang perlu diselesaikan secara terburu-buru dan mereka perlu meneliti laporan rasmi daripada PSM terlebih dahulu sebelum sebarang keputusan diambil.

“Kita tunggu laporan dahulu sebelum kita lakukan apa yang perlu dilakukan. Saya tidak boleh maklumkan apa tindakan kita tetapi ia akan dibincangkan secara dalaman.

“Ini adalah perkara membabitkan persatuan bola sepak (FA), jadi kita perlu mengikut proses dan kendalikan isu ini mengikut Prosedur Operasi Standard (SOP) seperti yang ditetapkan,” kata Stuart.

Berita Harian X