Ahad, 15 Julai 2018 | 7:44pm
SKUAD Bawah 19 tahun (B-19) negara melaungkan 'Malaysia Boleh' sejurus tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2). - Foto BERNAMA
SKUAD Bawah 19 tahun (B-19) negara melaungkan 'Malaysia Boleh' sejurus tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2). - Foto BERNAMA

Keputusan Nik Akif tepat

SEPANG: Hero skuad Bawah 19 tahun (B-19) negara, Nik Akif Syahiran Nik Mat mengakui 'dendam kesumat' selepas berdepan situasi getir sejurus tamat aksi separuh akhir menentang Indonesia terbalas selepas berjaya memastikan Kejuaraan Persekutuan Bolasepak ASEAN (AFF) B-19 buat kali pertama.

Pada aksi final di Stadium Gelora Delta Sidoarjo, semalam, Nik Akif menyumbangkan dua gol manakala Awang Faiz Hazziq Awang Fathi dan Shivan Pillay Asokan masing-masing menghasilkan satu gol sekali gus menewaskan Myanmar 4-3.

"Ketika itu, saya hanya ada dua keputusan, sama ada terus sepak ke arah gol atau pun cari rakan sepasukan.

"Alhamdulillah, saya dapatkan peluang itu dan berjaya menghasilkan gol kemenangan buat pasukan," katanya sejurus tiba bersama pasukan di Lapangan Terbang Kuala Lumpur 2 (KLIA 2), hari ini.

Pemain yang mewakili skuad Liga Super Kelantan itu mengakui yang tragedi balingan objek keras oleh penyokong Indonesia turut jadi azimat buatnya dan rakan sepasukan untuk memastikan kejayaan pada penampilan kali ini.

"Ketika aksi separuh akhir, jurulatih (Bojan Hodak) ada beritahu supaya buat kerja sendiri tanpa memikirkan keadaan sekeliling. Kami tidak boleh hiraukan penyokong tuan rumah.

"Jurulatih mahu kami letakkan semua perkara itu di belakang dan anggap semua itu sebagai sokongan daripada penyokong sendiri," katanya.

Berita Harian X