Ahad, 15 Julai 2018 | 3:06pm
CRISTIANO Ronaldo. - Foto REUTERS
CRISTIANO Ronaldo. - Foto REUTERS

Real silap jual Ronaldo

MADRID: Bekas presiden Real Madrid, Ramon Calderon percaya tindakan Los Blancos menjual Cristiano Ronaldo ke Juventus terbukti akan menjadi keputusan yang buruk.

Bekas pemain sayap Manchester United itu memilih meninggalkan Bernabeu dengan perjanjian STG88 juta (RM472 juta) yang pastinya mengejutkan penyokong juara Eropah itu.

Ronaldo meledak 44 gol untuk Real musim lalu dan Calderon percaya masih banyak yang dia boleh tawarkan kepada Juventus dari segi kemampuannya.

"Ia kesilapan yang sukar diterima dan pastinya Real Madrid perlu membayar harga yang mahal untuknya," kata Calderon.

Peminat banyak bercakap mengenai Kylian Mbappe dan Neymar, tetapi mereka masih jauh untuk capai ke tahap Ronaldo.

"Ia menjadi pembelian bersejarah sembilan tahun lalu dan nilai pampasan hak penjualan STG1 bilion yang diletakkan ke atasnya membuktikan dia bukan dijual.

"(Florentino Perez) akan membayar harga yang mahal di atas kesilapannya ini. Cristiano adalah pemain nombor satu, jadi ini kerosakan yang teruk."

Ronaldo dilaporkan meninggalkan Real selepas kelab enggan memenuhi permintaan kapten Portugal itu mendapat kenaikan gaji berlipat kali ganda.

Dia mahu menyamai tangga gaji diterima bintang Barcelona, Lionel Messi STG35 juta (RM187 juta) semusim, malah dikhabarkan Neymar di Paris Saint-Germain (PSG) turut menerima bayaran lebih tinggi daripadanya. - Agensi

Berita Harian X