Jumaat, 15 September 2017 | 7:03pm
BEKAS jurulatih kebangsaan, Datuk M Karathu. - Foto Mohd Nazrulaswad
BEKAS jurulatih kebangsaan, Datuk M Karathu. - Foto Mohd Nazrulaswad

Audit kewangan dua, tiga kali setahun - Karathu

KUALA LUMPUR: Kecewa dengan masalah tunggakan gaji pemain yang masih membelenggu saingan Liga Malaysia (Liga M), bekas pemain kebangsaan Datuk M Karathu tampil mencadangkan supaya akaun kelab dan persatuan diaudit dua atau tiga kali setahun.

Ia bagi menjamin ketelusan aliran kewangan pasukan agar tidak berlaku lagi isu kelewatan gaji pemain yang sudah berlarutan sejak sekian lama.

"Isu gaji sangkut ini dah bertahun-tahun terjadi, walaupun sudah terdapat banyak model liga luar negara yang boleh dijadikan contoh untuk panduan kita.

"Tapi kita masih lagi di takuk lama dan saya tidak nampak banyak perubahan yang wujud dalam sistem pengurusan dan pertandingan liga bola sepak Malaysia.

"Punca masalah gagal membayar gaji ini mungkin disebabkan ketiadaan sumber kewangan yang kukuh daripada kelab yang bertanding.

"Sepatutnya FAM (Persatuan Bolasepak Malaysia) harus membuat pemantauan dan audit secara berkala, mungkin setiap enam bulan sekali atau tiga bulan sekali dalam setahun ke atas kewangan pasukan bertanding.

"Jika terdapat kelab yang menghadapi masalah kewangan, FAM boleh mengeluarkan amaran lebih awal atau membatalkan penyertaan mereka daripada bertanding dalam liga," katanya.

Persatuan Bolasepak Daerah Kuantan (Kuantan FA) muncul pasukan terbaru yang menghadapi masalah gaji pemain selepas Kelantan dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) pernah menggemparkan arena bola sepak negara dengan isu sama.

Kuantan FA yang beraksi dalam saingan Liga Perdana, dilaporkan gagal melunaskan gaji pemain mereka yang tertunggak hampir 11 bulan, sekali gus mengakibatkan pemain terpaksa 'mengikat perut' dan melakukan kerja sambilan bagi menyara diri dan keluarga.

Karathu yang pernah membimbing beberapa pasukan tempatan, beranggapan peraturan baharu pemotongan mata yang diperkenalkan FAM dan Perkongsian Perkongsian Liabiliti Terhad Bolasepak Malaysia (FMLLP) pada musim ini tidak berkesan untuk menyedarkan pasukan.

"Kaedah itu (pemotongan mata) tak takutkan mereka pun, sebaliknya membuatkan pasukan itu lebih tertekan dan akibatnya mungkin ada yang ambil jalan singkat dengan membubarkan pasukan.

"Akhirnya, liga makin suram dan tidak ada kualiti kerana kekurangan pasukan yang mahu bertanding," katanya.

Sebelum ini, empat pasukan dipotong enam mata iaitu Kelantan, T-Team, ATM dan Perlis selepas gagal menyelesaikan tunggakan gaji pemain serta kelewatan melengkapkan pendaftaran Sistem Pengurusan Maklumat Bolasepak (SPMB).

Berita Harian X