Selasa, 4 September 2018 | 11:22am
Generasi muda perlu menghayati konsep perpaduan dengan setiap orang menerima keunikan orang lainsupaya dapat hidup bersama dalam keadaan saling menghormati dan percaya. - Foto hiasan
Generasi muda perlu menghayati konsep perpaduan dengan setiap orang menerima keunikan orang lainsupaya dapat hidup bersama dalam keadaan saling menghormati dan percaya. - Foto hiasan

Memupuk semangat perpaduan dan patriosme

Dalam satu ceramah di sebuah kolej swasta di Kuala Lumpur sempena sambutan Hari Kebangsaan baru-baru ini, saya ditanya ketika sesi soal jawab bagaimana menjadi seorang rakyat Malaysia yang patriotik.

Patriotisme perlu ditanam semasa zaman kanak-kanak lagi kerana apabila kanak-kanak menyukai rumah dan negara mereka, mereka akan membesar dengan menghargai warisan, kepelbagaian dan sejarah mereka, dan berusaha untuk memperbaiki Malaysia dalam semua aspek.

Patriotisme boleh ditanam dalam kalangan pelajar melalui kesedaran, pendidikan dan pengetahuan. Sistem pendidikan harus disesuaikan untuk memupuk rasa bangga dan kepunyaan bangsa.

Rasa kepunyaan ialah unsur penting yang perlu dipupuk dan dipelihara dalam kalangan pelajar. Hanya melalui perasaan kepunyaan, generasi muda Malaysia boleh dibentuk menjadi warganegara yang bertanggungjawab dan matang serta pemimpin masa depan negara.

Kanak-kanak kecil boleh dibentuk dengan tidak melihat perkara melalui kanta berwarna. Letakkan anak-anak bersama-sama dan biarkan mereka membesar bersama supaya anak-anak akan dapat mengenali, memahami dan menghayati rakan mereka yang mempunyai warna kulit yang berbeza atau latar belakang keagamaan.

Generasi muda mesti dimaklumkan dengan kepentingan perpaduan, perpaduan sosial dan perdamaian kerana mereka adalah tonggak utama kejayaan dan pembangunan negara. Oleh sebab pelajar adalah pemimpin masa depan negara, penting untuk mereka menjalinkan hubungan lebih rapat walaupun terdapat perbezaan dalam bangsa, budaya dan agama.

Memupuk perpaduan harus bermula di sekolah dengan usaha dapat dilakukan untuk memupuk nilai-nilai keharmonian, perpaduan dan kedamaian antara kaum.

Guru perlu menggunakan kreativiti dan kemahiran mendapatkan pelajar semua kaum mengambil bahagian dalam aktiviti bagi meningkatkan integrasi kaum.

Pelajar perlu mengambil bahagian dalam aktiviti sekolah dan luar yang membolehkan mereka berinteraksi antara satu sama lain dan membina persahabatan yang berkekalan. Pengetua sekolah dan guru perlu menggalakkan pelajar memahami satu sama lain dengan lebih baik dan saling menghormati antara satu sama lain.

Mereka mesti menjadi penggerak utama transformasi pendidikan kita, bukan sahaja untuk mengajar dan memberikan pengetahuan dan kemahiran, tetapi juga untuk menyatupadukan pelajar dari pelbagai kaum melalui aktiviti selaras dengan aspirasi Malaysia yang bersatu padu.

Kejujuran

Ibu bapa perlu memupuk dan mengamalkan nilai-nilai positif dalam kehidupan seharian mereka untuk memberi inspirasi kepada anak untuk mencontohi kelakuan baik yang akan membantu mereka membina negara yang stabil. Nilai seperti kejujuran, integriti, toleransi, ketekunan, keadilan, menghormati orang tua dan kesedaran sivik mesti dikekalkan.

Selepas 61 tahun kemerdekaan, kita rakyat Malaysia harus lebih bersatu kerana kita berkongsi harapan, aspirasi dan impian yang sama. Kita semua harus bangga mengenali diri kita sebagai rakyat Malaysia. Saya sentiasa percaya untuk menjadi rakyat Malaysia tidak menjadikan orang Melayu, Cina, India, Kadazan, Iban atau Bidayuh kurang identiti masing-masing.

Perpaduan dan integrasi negara dapat lebih kuat dan lebih bersemangat menerusi penanaman nilai patriotisme. Sejarah telah membuktikan bahawa Malaysia dapat mengatasi sebarang cabaran apabila rakyatnya bersatu.

Kepelbagaian kita ialah kekuatan kita dan resipi kejayaan dalam mencapai kemajuan dan peningkatan sosioekonomi, serta keupayaan kita untuk mengatasi pelbagai masalah. Rakyat Malaysia yang berbeza etnik, agama dan warna kulit melengkapi antara satu sama lain dan kepelbagaian kita tidak boleh menjadi halangan bagi kita untuk menjalani kehidupan yang bersatu dan harmoni.

Konsep perpaduan

Semua rakyat Malaysia, terutama generasi muda, perlu menghayati konsep perpaduan di bawah 1Malaysia dengan setiap orang menerima keunikan orang lain supaya kita dapat hidup bersama dalam saling menghormati dan percaya. Ini kunci kepada negara yang aman dan kesejahteraan rakyat.

Bangsa dan pembangunan negara tidak akan bermakna jika generasi muda tidak diserapkan dengan nilai-nilai yang sesuai untuk mengisi peranan warganegara dan kepemimpinan hari ini.

Belia mempunyai kuasa untuk mengubah negara menjadi tempat yang lebih baik dan membawa perubahan positif di negara ini. Dilengkapi dengan nilai-nilai yang baik dan positif, mereka dapat mempengaruhi rakan untuk menyumbang kepada pembangunan negara.

Kita perlu memberi peluang kepada anak muda kita untuk membuktikan diri mereka dan untuk mencapai kecemerlangan. Kita juga perlu menanamkan nilai sosial dan moral yang baik di dalamnya untuk menangani konflik secara positif dan menangani masalah yang berkaitan dengan gangguan sosial.

Belia kita mesti mempunyai keupayaan dan mengambil inisiatif untuk menjadi ‘pembina jambatan antara etnik’ untuk meningkatkan hubungan etnik di negara ini dengan meneutralkan politik kebencian, polarisasi kaum dan eksklusif kaum yang nampaknya semakin meningkat sekarang.

Tan Sri Lee Lam Thye
Ahli Pemegang Amanah Yayasan Perpaduan Malaysia

Berita Harian X