Isnin, 25 April 2022 | 11:00am
- Gambar hiasan
- Gambar hiasan

Mata wang dinar alternatif Malaysia hadapi penyusutan dolar

Dolar Amerika Syarikat (AS) sedang terkesan dalam perdagangan antarabangsa berdasarkan beberapa faktor ketika ini. Namun, ia masih menepati harapan global untuk meningkat pada kadar 3.2 peratus tahun ini selepas melantun 6.4 peratus pada 2021.

Ringgit tidak disandarkan kepada dolar AS selepas langkah sama dilakukan kerajaan ketika krisis kewangan 1998 dan 2005. Namun, banyak perkara terutama pasaran saham dan kewangan Malaysia amat bergantung serta dipengaruhi apa yang berlaku di AS.

Misalnya, Rizab Persekutuan AS dijangka menaikkan kadar faedah secara agresif tahun ini dan 2023, maka nilai dolar akan terus meningkat berbanding mata wang lain, termasuk ringgit.

Ringgit menyusut 4.1 peratus pada 2021 berbanding dolar dan tahun ini, ringgit menyusut pada kadar 1.3 peratus berbanding dolar.

Hari ini kadar pertukaran ringgit kepada dolar ialah RM4.305, satu penurunan agak mendadak daripada RM4.21 pada awal bulan ini. Bagaimanapun ringgit terus mengukuh berbanding mata wang lain, iaitu 4.2 peratus berbanding mata wang euro dan 6.7 peratus berbanding yen pada 2021.

Sehingga bulan ini, ringgit mengukuh 1.8 peratus berbanding mata wang euro dan 4.2 peratus berbanding yen. Pada peringkat rantau Asia, ringgit meningkat 6.7 peratus berbanding baht pada 2021, tetapi mata wang Malaysia merosot berbanding kebanyakan mata wang negara Asia.

Berbanding mata yuan, ringgit menunjukkan arah mengukuh walaupun kadar kenaikan pertukaran adalah agak kecil. Dolar AS sebagai mata wang perdagangan dan rizab sedang diuji.

Krisis Russia-Ukraine-Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) mengundang perubahan besar dalam dunia perdagangan antarabangsa. Boleh dikatakan The New World Order mula dilancarkan kesan perang Russia-Ukraine.

Sekatan dikenakan AS kepada Russia dan sekutunya serta peraturan perdagangan dilihat seperti menjadi 'senjata makan tuan', malah mungkin menyebabkan dolar sebagai mata wang penting dunia boleh terjejas dan diganti peraturan baharu. Peperangan kewangan yang menggantikan peperangan fizikal dilihat menggugat AS dan sekutu NATO.

Sekatan penggunaan swift dalam perbankan dan penggunaan mata wang dolar untuk perdagangan antarabangsa kepada Russia serta sekutu termasuk musuhnya menyebabkan Russia tidak ada pilihan selain menggunakan mata wangnya sendiri, rubel untuk berurus niaga di arena antarabangsa.

Dalam hal ini, Russia mempunyai sedikit kelebihan disebabkan ia membekal lebih 35 peratus sumber minyak dan gas dunia. Apabila ia memaksa pembeli minyak dan gasnya menggunakan rubel, keputusan itu tidak dapat dipersoalkan dunia. Maka, ahli NATO terpaksa tunduk dengan peraturan Russia dan dilihat secara tidak langsung melawan arah matlamat AS.

Kini China dan Arab Saudi juga mula cuba berpisah dengan dolar dan memperkenalkan Petrol-Yuan, berbanding sebelumnya seluruh dunia menggunakan petrol-dolar.

Apa yang lebih menarik ialah Russia juga mengukuhkan mata wangnya dan membuat keputusan kembali kepada model ala bretton-wood menggunakan rizab emas sebagai sandaran mata wang rubel. Russia kebetulannya mempunyai stok emas terbesar dunia dianggarkan 2,300 tan.

Russia turut memberikan nilai jongkong emas tulen miliknya 30 peratus lebih murah (AS$500 per auns) berbanding harga emas di pasaran (AS$700 per auns) mengetahui nilai dolar disandarkan pada harga emas ini.

Secara teknikalnya, nilai dolar kini susut sebanyak 29 peratus berbanding nilai emas akibat tindakan Russia ini, namun reaksi pasaran masih berbelah bahagi kerana kebanyakan negara termasuk Malaysia masih menyimpan rizab asetnya dalam bentuk dolar.

Malaysia umpamanya mempunyai rizab antarabangsa AS$115.8 bilion yang kebanyakan dalam bentuk mata wang atau instrumen dolar.

Semua negara dunia bimbang jika mata wang dolar susut atau dinilai semula disebabkan krisis ini kerana masing-masing mempunyai banyak aset di dalam nilai dolar yang akan turut merosot.

Malaysia tidak ada pilihan kerana ia masih menjalankan perdagangan barang dan perkhidmatan dalam dolar.

Jika negara mengubah tumpuan belian kepada urus niaga dalam mata wang yuan, rubel atau euro misalnya, negara boleh mengurangkan kebergantungan kepada dolar.

Jika China dan negara besar lain di Asia juga kembali kepada sistem bretton-wood menggunakan rizab emas, pastinya mata wang dolar akan tumbang.

Dolar memang tidak ada nilai sandaran dan hanya terus kukuh kerana hampir semua negara di dunia termasuk Russia menyimpannya sebagai aset.

Malaysia patut mengambil peluang ini untuk mengkaji semula cadangan memperkenalkan mata wang dinar yang bersandarkan kepada emas sebagai mata wang masa hadapan.

Lebih-lebih lagi jika negara dapat mewujudkannya dalam bentuk mata wang kripto atau mata wang maya sempena pelancaran bank digital secara rasmi di Malaysia.

Ini tentu menjadi impian ramai cendekiawan dan penggiat industri di Malaysia yang mahu melihat ekonomi negara bebas daripada kongkongan konspirasi dolar.

Penulis adalah Profesor Emeritus di Sekolah Siswazah Perniagaan, Universiti Tun Abdul Razak (UTAR)

Berita Harian X