Sabtu, 19 September 2015 | 8:35pm

'James Bond' dinobat juara Mr Lembu Terengganu


MENTERI Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek (Tengah) menyampaikan kunci kereta kepada Mat Rusli Ismail (kanan) sambil ditemani Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri dan Asas Tani Negeri , Mohamad Nawi (kiri) selepas merasmikan Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Peringkat Negeri di Kuala Kemaman. - Foto Baharom Bakar

KEMAMAN: Lembu yang digelar 'James Bond' dengan tag 007 milik seorang penternak, Mat Rusli Ismail, 47, berjaya dinobatkan sebagai 'Mr Lembu 2015' pada pertandingan 'Mr Lembu' peringkat Negeri Terengganu.

Atas kejayaan itu, Mat Rusli, dari Kampung Wakaf Dua, Marang, berjaya membawa pulang sebuah kereta Perodua Axia.

Katanya beliau tidak pernah menyangka baka lembu pedaging tempatan (baka KK iaitu Baka Kedah Kelantan) berusia dua tahun tersebut membawa tuah buatnya.

"Alhamdulillah, memang saya tak sangka akan menjadi juara bagi pertandingan ini sebab saingan daripada tujuh lagi peserta dari daerah lain juga hebat-hebat.

"Saya menternak lebih 70 ekor lembu dan apa yang istimewanya 'James Bond' ini berbanding lembu yang lain ialah ia memiliki sepasang tanduk berwarna merah," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas Majlis Perasmian Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Peringkat Negeri Terengganu yang disempurnakan oleh Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek. - BERNAMA

Berita Harian X