Sabtu, 17 Jun 2017 | 11:51pm

Banjir Hulu Langat mulai surut

PENOLONG Pengarah Operasi Bomba dan Penyelamat Selangor, Mohd Sani Harul. - Foto Mohd Fadli Hamzah
PENOLONG Pengarah Operasi Bomba dan Penyelamat Selangor, Mohd Sani Harul. - Foto Mohd Fadli Hamzah

KAJANG: Taburan hujan lebat yang luar biasa di Hulu Langat sejak petang semalam mengakibatkan beberapa tempat di kawasan itu dinaiki air sejak jam 3 petang tadi.

Bagaimanapun banjir mulai surut di beberapa kawasan, namun limpahan air sungai didapati mengalir ke arah Nanding sehingga ke Batu 10.

Penolong Pengarah Operasi Bomba dan Penyelamat Selangor, Mohd Sani Harul, berkata sehingga jam 11.30 malam tadi, air yang sebelum itu naik di sekitar Nanding dan Sungai Serai, kini dilaporkan mengalir ke kawasan Batu 10.

"Selepas menjalankan operasi mencari dan menyelamat penduduk melalui pemantauan yang dibuat, kami memindahkan 11 keluarga di kawasan Nanding ke kawasan selamat.

"Namun pada masa sama, kami memberi tumpuan ke kawasan kediaman di Sungai Serai dan Batu 10, selepas air sungai mulai mengalir ke lokasi berkenaan," katanya ketika dihubungi BH sebentar tadi.

Mohd Sani berkata, setakat ini dua keluarga sudah dipindahkan di Batu 10 dan tujuh keluarga di Sungai Serai, menggunakan tiga unit bot penyelamat.

Dalam perkembangan yang sama, pihaknya masih belum menerima sebarang maklumat mengenai kejadian orang hilang atau mangsa lemas.

Berita Harian X