Isnin, 19 Disember 2016 | 7:53pm

Alif Satar sukar lelap mata kerana Dia Semanis Honey

ALIF Satar memegang watak sebagai Ahnaf Wafiy dalam teater muzikal Dia Semanis Honey. - Foto Halimaton Saadiah bte Sulaiman

KUALA LUMPUR: Percaya setiap rezeki manusia sudah ditentukan Allah, Alif Satar tidak ralat terpaksa menolak pelbagai tawaran untuk memberi tumpuan pada teater muzikal Dia Semanis Honey, yang akan dipentaskan di Istana Budaya, di sini, bermula 3 Januari depan.

Memegang watak utama sebagai Ahnaf Wafiy dan bergandingan dengan Siti Nordiana sebagai Hani Safira, Alif komited dalam melaksanakan amanah itu, malah tidak pernah merungut, meskipun ada ketika sesi latihan berlarutan hingga 10 jam sehari.

"Sukar untuk saya menerima tawaran lain kerana sesi latihan teater ini menyita sebahagian besar masa.

"Saya tidak mahu tamak mengejar tawaran kerana percaya, rezeki ada di mana-mana. Lagipun, saya sudah berjanji dengan penerbit, Michael Ang untuk memberikan komitmen padu.

"Saya juga tidak mahu merosakkan reputasi, apatah lagi ini kali pertama saya menjayakan pementasan teater di Istana Budaya.

ALIF Satar bergandingan dengan Siti Nordiana sebagai Hani Safira dalam teater muzikal Dia Semanis Honey. - Foto Amirudin Sahib

"Pementasan ini begitu menguji ketahanan fizikal dan mental kerana terlalu banyak cabang seni perlu dikuasai serentak.

"Tidak hanya menghafal dialog dan lirik lagu, saya juga perlu mengingati setiap pergerakan tarian. Semua itu membuatkan saya sukar melelapkan mata tetapi usaha keras saya dan produksi berbaloi apabila mendapat tahu, jualan tiket untuk tiga malam persembahan sudah habis ditempah," katanya.

Memulakan latihan sejak akhir November lalu, Alif berkata, mereka akan menyanyikan hampir 20 lagu lama dan baharu selain berduet dengan Siti Nordiana membawakan lagu popular, Memori Berkasih.

Bakal dipentaskan sehingga 9 Januari, teater muzikal itu turut membariskan pelakon asal seperti Nadya Syahera, Datin Nina Juren, Ahmad Fauzi, Aleza Shadan, Dafi Ismail dan Farez Ridzwan selain dibantu Ungku Hariz dan Marsha Milan Londoh.

"Saya agak teruja bergandingan dengan Siti Nordiana kerana kami belum pernah berkesempatan berkongsi pentas," kata Alif.

Berita Harian X