Selasa, 13 September 2016 | 1:34pm

United terus 'malukan' Schweinsteiger

BASTIAN Schweinsteiger. - Foto Reuters
BASTIAN Schweinsteiger. - Foto Reuters

LONDON: Manchester United menilai Bastian Schweinsteiger sebagai perbelanjaan 'perkara luar biasa', dalam laporan kewangan kelab itu.

Situasi terbaru itu dijangka menyebabkan bekas pemain kebangsaan Jerman itu terus tersisih daripada pandangan pengurus United, Jose Mourinho.

Schweinsteiger, 32, menyertai United dari kelab Jerman, Bayern Munich sebelum permulaan musim lalu di bawah kendalian Louis van Gaal.

Begitupun, dia gagal memikat bos baru, Mourinho dan peluangnya untuk membuat penampilan semula di bawah jurulatih kelahiran Portugal itu tampak samar selepas kelab itu menerbitkan akaun tahunan mereka, semalam.

Di bawah bahagian "perkara luar biasa" dalam laporan itu, turut disenaraikan sebanyak STG6.7 juta (RM36.83 juta) "berkaitan dengan pendaftaran" yang dicaj sebagai kemerosotan berhubung pengurangan nilai oleh pemain yang tidak lagi dianggap anggota dalam skuad utama pasukan.

Laporan turut mendapati, United membayar pampasan berjumlah STG8.4 juta (RM46.17 juta) kepada Van Gaal dan kakitangan kejurulatihannya selepas meninggalkan kelab itu pada Mei lalu.

Selain itu, laporan juga menunjukkan United muncul kelab Inggeris pertama menjana lebih daripada setengah bilion pound dalam tempoh setahun dengan pendapatan keseluruhan STG515.3 juta (RM28.32 bilion) pada tahun berakhir 30 Jun. - REUTERS

Kabinet Malaysia 2020

Berita Harian X