Isnin, 20 Disember 2021 | 9:17am
Keradangan dan parut terkumpul di dalam paru-paru, sukarkan oksigen ke saluran darah. - Foto hiasan
Keradangan dan parut terkumpul di dalam paru-paru, sukarkan oksigen ke saluran darah. - Foto hiasan

Sesak nafas akibat parut di paru-paru

BAYANGKAN pesakit berasa seperti berjalan di tanah rata, namun terpaksa bergelut seperti mendaki gunung Everest yang tinggi.

Keadaan ini menyebabkan keradangan dan parut terkumpul di dalam paru-paru, menimbulkan kesukaran untuk membawa oksigen ke dalam saluran darah dengan berkesan.

Lama-kelamaan, paru-paru akan menjadi kaku dan ini yang membuatkan otot pernafasan terpaksa bekerja lebih keras hanya untuk menarik udara masuk setiap kali bernafas.

Otak akan mengesan tekanan ini dan menghantar amaran melalui gejala kesukaran untuk bernafas (sesak nafas) apabila melakukan sesuatu pergerakan.

Itulah antara simptom dilalui pesakit pulmonary fibrosis, iaitu dikenali sebagai parut di paru-paru.

Penyakit yang jarang berlaku, namun ia boleh membawa maut jika dipandang remeh.

Mengikut laporan, seorang maut setiap 15 minit akibat pulmonary fibrosis, iaitu penyakit pernafasan kelima membawa maut, di Eropah, selepas kanser paru-paru, penyakit Sekatan Pulmonari Kronik (COPD), radang paru-paru dan COVID-19.

Penyakit itu menyumbang lebih daripada satu peratus daripada kesemua kematian yang dicatatkan berbanding leukemia atau kanser ovari.

Boleh meragut nyawa

Mengulas lanjut, Pakar Perubatan Pernafasan Institut Perubatan Respiratori (IPR), Dr Syazatul Syakirin Sirol Aflah, berkata penyakit itu sangat serius yang boleh meragut nyawa, di mana ramai tidak sedar mereka menghidapinya.

Dr Syazatul Syakirin Sirol Aflah.
Dr Syazatul Syakirin Sirol Aflah.

Katanya, proses diagnosisnya boleh memakan masa lama dan sukar kerana ia merangkumi sekumpulan penyakit yang boleh menyebabkan kerosakan atau pembentukan parut kepada tisu paru-paru, namun kelihatan seakan sama.

"Kebanyakan punca kepada penyakit ini tidak dapat dikenal pasti dan ini dipanggil idiopathic pulmonary fibrosis (IPF) yang biasanya mempunyai jangka hayat median dua hingga lima tahun selepas diagnosis.

"Sehingga kini masih tiada penawar. Bagaimanapun, terdapat rawatan untuk melambatkan perkembangan penyakit," katanya.

Pengesan awal penting

Beliau berkata, untuk pulmonary fibrosis, pengesanan awal adalah sangat penting kerana lebih cepat mengesannya, lebih cerah peluang untuk menguruskan penyakit ini.

"Penyakit ini memberikan kesan terutama pesakit yang berumur lebih daripada 50 tahun. Lazimnya lelaki lebih ramai mendapat penyakit ini berbanding wanita.

Namun, tidak bermakna kumpulan umur yang lebih muda tidak terdedah dengan penyakit ini.

Beberapa punca dan faktor risiko penyakit ini, iaitu ada kaitannya dengan pendedahan alam sekitar terhadap unsur yang berbahaya.

"Iaitu ia termasuk disebabkan kulapuk dan haiwan berbulu seperti burung, pengambilan ubat jangka panjang yang diketahui menjejaskan paru-paru, penyakit autoimun seperti rheumatoid arthritis, genetik dan merokok," katanya.

Kaitan jangkitan virus pernafasan

Beliau berkata, jangkitan virus menunjukkan hubung kait dalam pulmonary fibrosis.

Pemerhatian terhadap kajian penyakit ini hubung kait dengan wabak Sindrom Pernafasan Akut Teruk (SARS) dan Sindrom Pernafasan Timur Tengah (MERS) menunjukkan pesakit yang sembuh mempunyai kesan susulan atau kesan sampingan iaitu pulmonary fibrosis.

Situasi itu juga membawa kepada tanda tanya mengenai apakah pula implikasi COVID-19.

"Walaupun implikasi COVID-19 belum dikaji sepenuhnya, pengalaman klinikal yang semakin meningkat menunjukkan bahawa pulmonary fibrosis berkemungkinan menjadi komplikasi pernafasan yang paling penting buat pesakit COVID-19 yang sudah sembuh.

Meskipun hubungan langsung antara jangkitan virus pernafasan dan perkembangan fibrosis progresif belum dapat dipastikan sepenuhnya.

"Namun, bukti daripada penyebaran wabak global SARS sebelum ini dengan SARS‐CoV dan MERS menunjukkan hubungan jelas antara jangkitan COVID-19, kerosakan fungsi paru-paru berterusan dan penemuan radiologi abnormal yang konsisten dengan pulmonary fibrosis,' katanya.

Jejaskan kualiti hidup

Pulmonary fibrosis menjejaskan kualiti hidup pesakit, aktiviti menjadi terhad dan mula bergantung kepada ahli keluarga dan penjaga.

Penyakit ini sering disalah anggap sebagai asma atau penyakit pernafasan lain biasa kerana persamaan simptomnya.

Pemeriksaan awal mudahkan rawatan penyakit pulmonary fibrosis. - Foto hiasan
Pemeriksaan awal mudahkan rawatan penyakit pulmonary fibrosis. - Foto hiasan

Walaupun sukar untuk dikesan, gejala dan tanda pulmonary fibrosis yang paling biasa adalah sesak nafas dan batuk kering yang berterusan.

Pada mulanya, mungkin merasa sukar ketika menaiki tangga mahupun berjalan di atas tanah rata sehinggakan duduk pun sangat memenatkan.

Apabila penyakit ini melarat, hujung jari pesakit akan mula membengkak dan membulat (finger clubbing) akibat kekurangan oksigen.

Jika pesakit menghadapi sebarang simptom atau tanda penyakit ini, perlu dapatkan nasihat doktor dengan segera kerana diagnosis tepat dan awal adalah sangat penting.

Dengan kemajuan penyelidikan, ujian klinikal, teknologi dan ada rawatan yang direka khas bagi menguruskan penyakit ini secara khusus seperti terapi oksigen, pemulihan paru-paru, penggunaan ubat-ubatan dan pemindahan paru-paru.

Penilaian percubaan klinikal yang berpotensi untuk idiopathic pulmonary fibrosis, kini sedang giat dijalankan di lima pusat Institut Perubatan Respiratori (IPR), Hospital Raja Perempuan Zainab (HRPZII), Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKMMC) dan Universiti Pusat Perubatan Teknologi MARA (UiTMMC).

Berkongsi pengalaman penghidap idiopathic pulmonary fibrosis, Hamshah Ali, 65, berkata setiap hari beliau akan bermain bola sepak, ragbi, berjoging dan kemudian tiba-tiba semuanya tidak dapat dilakukan lagi.

"Aktiviti mudah yang biasa saya lakukan seperti berkebun menjadi lebih sukar kerana saya mudah letih selepas satu jam," katanya.

Berita Harian X