Ahad, 29 March 2020 | 9:30am

Kunjungi muzium tanpa risau COVID-19

KOLEKSI pameran patung pegun, arca yang kaku, lukisan yang tidak berbicara dan artifak yang tidak ternilai sudah tentu menarik ramai peminat sejarah untuk berkunjung ke muzium.

Bagaimanapun, dalam keadaan dunia berdepan ancaman wabak COVID-19 menyaksikan banyak tempat tumpuan ramai termasuk muzium terpaksa ditutup bagi membendung penularan virus maut itu.

Biarpun begitu, kecanggihan teknologi dibantu kurator kreatif mampu membawa orang awam melihat dan meneroka koleksi pameran di muzium mereka secara maya atau lebih tepat secara dalam talian.

Institusi muzium terkemuka memiliki arkib secara dalam talian yang luas dan ini bermaksud anda hanya perlu melayari semua koleksi yang tersimpan rapi ini menerusi hujung jari di rumah tanpa perlu bimbang dengan jangkitan virus.

Berikut adalah beberapa muzium di seluruh dunia yang memiliki simpanan arkib dalam talian dan boleh dilayari secara maya:

Muzium British, London

Muzium ini adalah yang tertua di dunia, dibuka buat pertama kalinya pada 1759 kepada orang awam. Jika melayari bahan arkib di muzium ini secara dalam talian, paparan grafiknya amat menakjubkan. Orang ramai boleh memilih untuk melihat galeri bermula dari Afrika, Amerika, Asia dan Eropah disertakan dengan muzik iringan yang merdu.

Muzium R Guggenheim, New York.
Muzium R Guggenheim, New York.

Muzium R Guggenheim, New York

Jika sebelum penularan COVID-19 yang kini menjadi pandemik global, muzium ini menerima kehadiran ribuan pengunjung. Kini muzium ini menawarkan jelajah maya bagi melihat koleksi seni dimilikinya. Malah laman sesawang muzium ini juga mudah untuk dilayari.

Riksmuseum, Amsterdam.
Riksmuseum, Amsterdam.

Riksmuseum, Amsterdam

Di Belanda, muzium ini terkenal sebagai oasis kesenian klasik Belanda, artifak Asia artifak perak serta porselin kurun ke-17. Muzium ini menawarkan penjelajahan maya secara interaktif.

Musee d’Orsay, Paris.
Musee d’Orsay, Paris.

Musee d'Orsay, Paris

Inginkan lawatan mewah ke Perancis? Muzium ini menawarkan koleksi lukisan yang dihasilkan pelukis terkenal di dunia. Terima kasih kepada galeri interaktif ditawarkan muzium ini, pengunjung boleh melayari koleksi pelukis terkenal seperti van Gogh, Cezanne, Degas dan ramai lagi.

Galeri Uffizi, Florence.
Galeri Uffizi, Florence.

Galeri Uffizi, Florence

Dikenali sebagai peti harta. Anda boleh melayari lebih 300,000 koleksi yang disimpan di arkib digital, terutama membabitkan hasil seni zaman Renaissance seperti Botticelli, Titian and Canaletto.

MASP, Sao Paulo, Brazil.
MASP, Sao Paulo, Brazil.

MASP, Sao Paulo, Brazil

Muzium MASP mempunyai cara tersendiri memaparkan koleksinya seperti lukisan digantung pada permukaan kristal seolah=olah sedang terapung. Namun galeri maya ditawarkannya juga amat menarik dengan koleksi seni terkemuka di Brazil dan pelbagai lagi.

Muzium Picasso, Barcelona.
Muzium Picasso, Barcelona.

Muzium Picasso, Barcelona

Sesuai dengan namanya, muzium ini menawarkan pelbagai koleksi membabitkan figura terkenal, Picasso, dari hasil lukisan kepada arca.

Muzium Benaki, Athens.
Muzium Benaki, Athens.

Muzium Benaki, Athens

Bagi peminat tamadun Greece, muzium ini menawarkan jelajah koleksi seluas 360 darjah. Pelbagai artifak dari lukisan zaman Byzantine kepada patung purba dengan sesetengah daripadanya berusia lebih 6,500 tahun.

Muzium National Palace, Taipei.
Muzium National Palace, Taipei.

Muzium National Palace, Taipei

Bagi mereka yang meminati artifak China, muzium ini memaparkan pelbagai hasil kraf dari zaman neolitik sehingga ke era moden. Mereka yang melayari secara maya di muzium ini, boleh membuat pelbagai pilihan berdasarkan minat masing-masing.

Muzium Seni Moden, New York.
Muzium Seni Moden, New York.

Muzium Seni Moden, New York

Terdapat 129 koleksi hasil seni termasuk lukisan terkenal van Gogh iaitu 'The Starry Night' Paul Cezanne (Still Life with Apples) dan Rousseau (The Sleeping Gypsy). Lebih menarik, koleksi yang dipaparkan terbahagi kepada kategori yang memudakan orang ramai untuk melayarinya.

  • Lagi berita mengenai COVID-19

  • Berita Harian X