X
Sabtu, 28 Oktober 2017 | 6:12pm

Seminggu di Istanbul kumpul tenaga

"KETIKA ini saya berada di Istanbul, Turki, untuk berehat bagi mengembalikan tenaga selepas berkayuh hampir sebulan bermula di Tehran, pertengahan September lalu," kata Wira Daratan, Datuk Hasan Nawawi, dalam misi kayuhan solo lapan negara Balkan 2017.

Katanya, beliau sebelum ini berkayuh hampir dua minggu untuk sampai ke Istanbul iaitu bandaraya dua benua Asia-Eropah yang dipisahkan oleh Selat Bosphoros.

Bagi mereka yang pernah ke Istanbul, katanya, lawatan tidak akan lengkap jika pelancong tidak singgah di Besiktas kerana ia bukan sahaja menempatkan beberapa pusat beli-belah terkenal seperti Metrocity Shopping Centre, sebaliknya ia menyimpan sejarah tamadun Islam era Uthamaniyyah.

"Pelancong pasti tidak mahu melepaskan peluang untuk mengunjungi Istanbul Naval Museum (Turkish-Istanbul Deniz Müzesi) di mana dipamerkan persenjataan zaman khalifah Islam hingga moden, deretan meriam gergasi dan perkapalan.

"Bagi pelancong ke Istanbul, menjadi kemestian menaiki 'cruise' untuk menyusuri Selat Bosphoros bagi melihat pemandangan indah kota raya yang dilimpahi cahaya neon pada sebelah malam. Seorang dikenakan caj RM168 (AS$40) untuk tempoh tiga jam setengah.

JAMBATAN Bosphoros dilimpahi lampu neon pada waktu malam.
JAMBATAN Bosphoros dilimpahi lampu neon pada waktu malam.

"Di tingkat satu penumpang akan disajikan pelbagai juadah yang enak, ke tingkat atas kita boleh menonton tarian tradisional Turki - gelek dan 'belly dance' selama dua jam. Malah, tetamu juga diajak menari bersama," katanya.

Tempat menarik lain di Istanbul ialah Taman Ozdilek, Taman Yildiz, Menara Jam Dolmabahce, Istana Dolmabahce, Istana Beylerbeyi, Istanbul Sapphire, Bomonti Ada dan banyak lagi.

Penjelajahan Hasan, 63, kali ini membabitkan Iran, Turki, Bulgaria, Serbia, Bosnia, Croatia, Slovenia dan Itali.

Iran sejauh 835 kilometer (km) sudah dijelajahi dalam tempoh 10 hari, sebelum menyambung kayuhan ke Turki dengan bermula di Dogubiyazit.

Ketika berkayuh di Tehran, beliau sempat melihat penduduk bandaraya itu meraikan Hari Asyura, yang agak berlainan di Malaysia.

Berkayuh di bawah terik matahari, berhujan, di bawah suhu sejuk sehingga 10 darjah Celsius dan laluan mendaki bergunung-ganang sejauh lima hingga 10 km adalah antara cabaran dihadapinya untuk sampai ke Istanbul.

Begitu juga tidur di bawah jambatan, hentian rehat dan rawat (R&R) serta pondok penjual buah-buahan di tepi jalan, antara pengalaman yang dihadapi Hasan sepanjang berkayuh secara solo.

Malah, paling mencabar baginya ialah apabila beliau ditahan pihak Imigresen Turki di Maku (pintu sempadan Iran-Turki) bagi siasatan identitinya yang disangka seorang pengganas.

ANTARA bangunan gereja lama di zaman kerajaan Rom di Istanbul masih dikekalkan pemerintah Islam Turki.
ANTARA bangunan gereja lama di zaman kerajaan Rom di Istanbul masih dikekalkan pemerintah Islam Turki.

Namun, pemandangan menarik di Iran dan Turki memberikan kepuasan kepada Hasan. Keletihan mengayuh sejauh 80 hingga 100 km setiap hari seperti tidak terasa.

"Pemandangan indah di Iran ialah melihat Gunung Ararat yang dikatakan terdamparnya bahtera Nabi Nuh AS. Untuk sampai ke sana jauhnya beratus km, saya hanya melihat dan sekadar merakam fotonya.

"Di Turki pula, saya melalui jalan kampung dan menemui ramai petani, antaranya penanam labu gergasi, kubis gergasi, bunga matahari, ubi kentang dan bawang besar.

"Menariknya, setiap kali berbual dengan mereka ada saja buah tangan yang diberikan sebagai bekalan di dalam perjalanan. Hinggakan ada yang terpaksa saya tolak kerana tiada tempat untuk membawanya. Rakyat Turki amat peramah dan baik hati," katanya.

Beliau berkata, penduduk Turki amat menghargai mereka yang pernah berjasa untuk negara berkenaan dan ini terbukti apabila terdapatnya patung bapa revolusi Turki, Mustafa Kemal Ataturk di hampir semua bandar atau daerah.

Negara ketiga yang akan dijelajahi Hasan selepas ini, Bulgaria, bermula awal bulan depan.

INFO

  • Berkayuh hampir dua minggu untuk sampai ke Istanbul iaitu bandaraya dua benua Asia-Eropah yang dipisahkan oleh Selat Bosphoros.
  • Lawatan tidak akan lengkap jika pelancong tidak singgah di Besiktas.
  • Besiktas menyimpan sejarah tamadun Islam era Uthamaniyyah.
  • Berkayuh di bawah terik matahari, berhujan, di bawah suhu sejuk sehingga 10 darjah Celsius, antara cabaran dihadapi Hasan untuk sampai ke Istanbul.
HASAN bergambar berlatar belakangkan bangunan Hagia Sophia di Istanbul.
HASAN bergambar berlatar belakangkan bangunan Hagia Sophia di Istanbul.
SULTANAHMET antara lokasi pilihan dikunjungi pelancong.
SULTANAHMET antara lokasi pilihan dikunjungi pelancong.
ANTARA merian gergasi yang digunakan di zaman Uthamaniyyah dipamerkan di Muzium Tentera Laut Turki di Istanbul.
ANTARA merian gergasi yang digunakan di zaman Uthamaniyyah dipamerkan di Muzium Tentera Laut Turki di Istanbul.
Berita Harian X