Khamis, 13 Januari 2022 | 11:00am
Khai banyak mendapatkan tip lakonan daripada Shukri dalam menghidupkan watak. Foto Ihsan TV3
Khai banyak mendapatkan tip lakonan daripada Shukri dalam menghidupkan watak. Foto Ihsan TV3

Reda dilabel 'kayu'

KUALA LUMPUR: Biarpun semakin membiasakan diri dengan dunia lakonan, penyanyi Khai Bahar tidak gusar jika penampilannya dalam drama Shakira yang mengisi slot Akasia TV3, dikritik penonton.

Khai yang membawa watak Irdi dalam drama yang disiarkan setiap Isnin hingga Jumaat jam 7 malam itu, reda jika ada yang mendakwanya pelakon 'kayu'.

Jejaka berasal dari Perlis ini mengaku sudah lali dengan gelaran 'kayu' sejak mula berlakon drama Satukan Rasa, kira-kira dua tahun lalu.

Tidak mahu terus dipersendakan, Khai 'berguru' dengan aktor hebat, Zul Huzaimy.

"Kali pertama muncul di kaca televisyen (TV), gelaran pelakon kayu sudah sering dilemparkan kepada saya.

Khai yang makin membiasakan diri dengan dunia lakonan, tidak gusar andai ada peminat menggelarkan dirinya aktor ‘kayu’. Foto IG Khai Bahar
Khai yang makin membiasakan diri dengan dunia lakonan, tidak gusar andai ada peminat menggelarkan dirinya aktor ‘kayu’. Foto IG Khai Bahar

"Apabila mendapat peluang berlakon, saya tahu perlu buat sebaik mungkin. Saya tidak mahu lagi dilabel pelakon kayu," katanya.

Membawa watak Irdi, penyanyi jalanan yang kehilangan isteri, Khai mengaku bukan mudah menghayati watak terbabit, apatah lagi statusnya masih bujang.

Namun, Khai bersyukur digandingkan dengan pelakon berpengalaman yang tidak lokek ilmu seperti Shukri Yahaya.

"Shukri pelakon bagus. Kadang-kadang, apabila nampak saya gementar, dia tenangkan saya. Dia suka berkongsi ilmu dan tidak cuba 'makan' orang lain.

"Ada babak di mana saya perlu melayan kanak-kanak. Disebabkan dia berpengalaman menjadi bapa, Syukri kongsi bagaimana cara bapa bercakap dengan anak.

"Shukri beritahu saya melayan anak dalam drama terbabit seperti abang melayan adik," katanya.

Khai berkata, babak paling mencabar adalah adegan pergaduhan.

"Saya perlu bergaduh dan marah kepada Shukri yang menjadi abang ipar saya dalam drama berkenaan. Saya sukar marah dan apabila dipaksa membawa watak itu, saya sangat gementar sehingga susah tidur malam," katanya,

Khai bersyukur dengan bantuan Shukri dan pengarah, dia berjaya membawa watak Irdi.

Ditanya apakah Khai atau nama sebenar, Muhammad Khairul Baharuddin akan menerima lebih banyak tawaran berlakon, dia selesa memberi fokus kepada karier nyanyian.

"Berikutan dua tahun kita melalui fasa pandemik dan perintah berkurung, banyak kerja nyanyian tertangguh. Saya perlu selesaikan dahulu kerja tertunggak sebelum berlakon lagi," katanya.

Selain Khai, Shukri Yahaya dan Janna Nick, drama arahan Idora Abdul Rahman itu turut dibintangi Nada Nursyuhada, Wan Raja, Ramona Zamzam dan ramai lagi.

Berita Harian X