Sabtu, 27 Februari 2021 | 11:26pm
Aktor legenda, Ng Man Tat meninggal dunia dalam tidur akibat penyakit kanser hati di Hospital Union, Hong Kong. - Foto AGENSI
Aktor legenda, Ng Man Tat meninggal dunia dalam tidur akibat penyakit kanser hati di Hospital Union, Hong Kong. - Foto AGENSI

Bintang Shaolin Soccer meninggal dunia

KUALA LUMPUR: Bintang filem Shaolin Soccer, Ng Man Tat, 70, meninggal dunia akibat kanser hati di Hospital Union, Hong Kong, jam 5.16 petang, hari ini.

Mengikut laporan Today Online, berita kematian pelakon legenda era 1990-an itu disahkan oleh rakan baiknya, Tin Kai Man. Kai Man mendedahkan, Man Tat meninggal dunia dalam keadaan tenang ketika tidur.

"Doktor memberi ubat bagi melegakan kesakitan selepas dilaporkan berada dalam keadaan kritikal sejak beberapa hari lalu. Man Tat meninggal dunia ketika isteri, anak dan adik beradik berada di sisinya.

"Beliau menjalani pembedahan selepas didiagnosis penyakit kanser hati dan menjalani kemoterapi. Keadaan Man Tat lemah dan hanya mampu berkomunikasi menggunakan isyarat tangan. Kesihatan Man Tat semakin merosot, sejak kebelakangan ini," kata Kai Man.

Man Tat disahkan menghidap kanser hati pada penghujung tahun lalu dan menjalani rawatan di Macau.

Bagaimanapun, itu bukanlah kali pertama kesihatan terganggu, sebaliknya, beliau disahkan menghidap penyakit kencing manis pada 2000.

Beliau pernah dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi akibat masalah pernafasan sebelum disahkan menghidap penyakit jantung pada 2014.

Bulan lalu, beliau mendapat serangan jantung selepas videonya memegang dada dalam keadaan kesakitan ketika berada di lokasi penggambaran menjadi tular.

Raja Komedi Hong Kong, Stephen Chow amat sedih dengan pemergian rakan gandingannya, Ng Man Tat sejak muda. - Foto AGENSI
Raja Komedi Hong Kong, Stephen Chow amat sedih dengan pemergian rakan gandingannya, Ng Man Tat sejak muda. - Foto AGENSI

Man Tat memulakan kerjayanya dalam bidang lakonan pada usia 22 tahun pada 1973. Sepanjang kerjayanya, beliau banyak bergandingan dengan Raja Komedi Hong Kong, Stephen Chow. Pemergiannya cukup dirasakan Chow.

Menurut Chow, meskipun sudah bersedia dari sudut mental, namun kehilangan rakan seperjuangan adalah sesuatu yang amat memedihkan.

"Walaupun sentiasa memberi perhatian kepada tahap kesihatannya, malah saya sudah membuat persediaan dari sudut mental, tetapi berita ini amat menyedihkan.

"Man Tat adalah rakan lama. Kami sudah bergandingan, sejak sekian lama. Saya tidak dapat menerima kenyataan pemergiannya," kata Chow.

Antara filem yang pernah menggandingkan mereka termasuklah Shaolin Soccer, The Justice Of Life, The Final Combat dan banyak lagi.

Sepanjang kerjayanya, Man Tat pernah memenangi pelbagai anugerah. Antaranya, Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik menerusi filem A Moment Of Romance pada Anugerah Filem Hong Kong pada 1991. Beliau juga dicalonkan dalam Taiwan Golden Horse. - AGENSI

Berita Harian X