X
Ahad, 15 Disember 2019 | 3:28pm

'Bedah siasat anak tiada petunjuk pelik'

PETALING JAYA: Penyanyi Nora menjelaskan hasil bedah siasat terhadap anaknya, Allahyarham Muhammad Syakir Alif Johan, 20, yang menemui ajal secara mengejut, pagi semalam, tidak memberi petunjuk pelik sebagai punca kematian.

Nora memberitahu, doktor bagaimanapun terus membuat kajian, biarpun analisis yang diperoleh setakat ini tidak menunjukkan arwah mengalami masalah serius, malah saluran darah dilaporkan berada dalam keadaan baik, ketika kejadian.

“Jika diikutkan, saya tidak mahu membenarkan bedah siasat dibuat ke atas Alif. Sama juga ketika suami, Allahyarham Johan Nawawi meninggal dunia, dua tahun lalu.

“Namun, selepas membuat pertimbangan termasuk arwah masih muda dan meninggal dunia di rumah, saya mengikut prosedur polis dan saranan keluarga.

“Saya juga tidak tahu apa yang terjadi ketika itu. Takut juga kalau arwah ambil ubat atau apa-apa yang memudaratkan.

“Alhamdulillah, hasil siasatan, tiada apa yang pelik timbul (sebagai punca kematian). Saya berpuas hati dengan apa yang dilaporkan pihak hospital... Cuma perkara ini masih dalam siasatan selanjutnya,” katanya ditemui di Masjid Kampung Tunku, di sini, hari ini.

Semalam, Alif meninggal dunia secara mengejut di kediaman keluarga, di sini.

NORA ketika ditemui di Masjid Kampung Tunku. - Foto Mahzir Mat Isa
NORA ketika ditemui di Masjid Kampung Tunku. - Foto Mahzir Mat Isa

Ketika kejadian, anak kedua daripada empat beradik hasil perkahwinan Nora dengan Johan, dikatakan rebah dan tidak sedarkan diri.

Berita sedih itu dikongsi Nora, 46, di Instagram, ketika penyanyi Di Persimpangan Dilema itu berada dalam pesawat untuk pulang dari Singapura.

Nora berkata, doktor menjelaskan, arwah berada dalam keadaan baik cuma jantungnya agak lemah ketika itu.

“Saluran darah arwah okay... Jantungnya dikatakan agak lemah dan gagal berfungsi sepenuhnya. Juga ada kemungkinan seperti membengkak.

“Namun, akhirnya saya reda dan percaya sudah sampai ajal Alif,” katanya.

Sejurus disembahyangkan selepas Zuhur, jenazah dibawa ke Tanah Perkuburan Islam bukit Kiara, di sini, untuk dikebumikan berdekatan dengan pusara arwah ayahnya.

Majlis pengebumian yang dihadiri keluarga, sanak-saudara dan kenalan rapat, disempurnakan kira-kira jam 3 petang tadi.

Alif adalah satu-satunya cahaya mata Nora dan arwah suaminya yang juga komposer popular, yang mengikut jejak langkah mereka dalam bidang muzik. Arwah pernah mara sebagai 20 calon protege Mentor Milenia 2019.

Nora kehilangan suami akibat serangan jantung pada 24 Mac 2017.

NORA menyiramkan air di pusara anaknya di Tanah Perkuburan Islam bukit Kiara. - Foto Mahzir mat isa
NORA menyiramkan air di pusara anaknya di Tanah Perkuburan Islam bukit Kiara. - Foto Mahzir mat isa
Berita Harian X