Rabu, 10 April 2019 | 2:17pm
JANNA Nick memenangi kategori Aktres Pilihan menerusi Drama Samerah Cinta Humairah pada Malam Anugerah Drama Festival Kuala Lumpur (DFKL) 2019 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC). - Foto Eizairi Shamsudin
JANNA Nick memenangi kategori Aktres Pilihan menerusi Drama Samerah Cinta Humairah pada Malam Anugerah Drama Festival Kuala Lumpur (DFKL) 2019 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC). - Foto Eizairi Shamsudin

Janna mahu jadi pelakon terbaik

PUTRAJAYA: Pelakon, Janna Nick, berharap dapat meneroka dunia perfileman dengan lebih meluas seiring kematangannya dalam industri seni.

Katanya, dia ingin membawakan aneka watak mencabar di bawah ramai lagi pengarah berbeza bagi mencari kelainan, sekali gus menjadi yang terbaik.

“Pada fasa sekarang, saya berterima kasih kepada peminat yang mengangkat saya hingga mampu membawa pulang trofi bersandarkan undian ramai.

“Cuma, seiring kematangan, saya berharap mampu menonjolkan kebolehan hingga dipilih sebagai pelakon terbaik. Saya mahu lakonan saya diiktiraf pula oleh juri profesional,” katanya selepas diumumkan sebagai Aktres Pilihan, Anugerah Drama Festival Kuala Lumpur (DFKL) 2019, Ahad lalu.

Janna atau nama sebenarnya Nurul Jannah Muner yang wakili Semerah Cinta Humairah mempertahankan trofi itu selama tiga tahun berturut-turut selepas menewaskan Amyra Rosli daripada drama Nur.

Terdahulu, pada awal kemunculan, Janna pernah muncul di layar perak menerusi Kerja Kahwin yang menemui penonton sekitar 2016 dan Kimchi Untuk Awak (2017).

Aktres berusia 23 tahun itu mengakui, peluang membintangi sebuah filem aksi baru-baru ini nyaris berada dalam genggamannya, namun terpaksa dilepaskan berikutan terikat dengan komitmen lain.

“Walaupun saya memang menunggu peluang sebegitu, nampaknya ia belum lagi menjadi rezeki memandangkan persediaan sebelum penggambaran filem berkenaan perlu dilakukan awal.

“Ketika ini, saya terbabit dalam penggambaran sebuah drama untuk siaran Ramadan di bawah arahan Shahrulezad Mohameddin.

“Syukur apabila buat julung kali saya dapat bekerja bersama pengarah disegani sepertinya. Ia juga saya anggap sebagai sesi pembelajaran bagi memantapkan lagi persembahan di arena lakonan,” katanya lagi.

Berita Harian X