Sabtu, 19 March 2022 | 6:00pm
Syafiq mengaku kesibukan karier seni menyukarkan dirinya mencari masa sesuai untuk menetapkan hari pernikahan. Foto IG Syafiq Kyle
Syafiq mengaku kesibukan karier seni menyukarkan dirinya mencari masa sesuai untuk menetapkan hari pernikahan. Foto IG Syafiq Kyle

Syafiq Kyle mual gosip putus cinta

PUTRAJAYA: Pelakon Syafiq Kyle malu gosip hubungan dengan Mimi Lana sudah berakhir sering menjadi bualan netizen sedangkan perkara itu tidak berlaku.

Sambil menegaskan mereka masih berpacaran, Syafiq atau nama sebenar, Mohd Syafiq Shamim Abdul Razak, 28, mengaku letih melayan 'cakap-cakap nakal' yang cuba memancing emosinya .

"Kadang-kadang apabila jadi macam ini, bukan saya tak nak jawab, tetapi saya jadi malu dan segan. Lagipun, kita bercinta bukan seperti usia 12 tahun.

"Esok lusa dah nak kahwin... Lepas itu nak kena layan benda-benda macam ini. Mungkin lima tahun lalu saya boleh layan cerita seperti ini, tetapi, sekarang ia menjadi sesuatu yang memualkan.

Dua tahun lalu, hubungan Syafiq dan Mimi pernah putus, namun bertaut kembali setahun kemudian. Foto IG Syafiq Kyle
Dua tahun lalu, hubungan Syafiq dan Mimi pernah putus, namun bertaut kembali setahun kemudian. Foto IG Syafiq Kyle

"Tetapi, selagi hubungan kami dalam keadaan baik, Alhamdulillah. Kalau benda baik yang berlaku, kami akan maklumkan.

"Tetapi kalau cerita yang remeh-temeh, saya malas hendak ambil peduli kerana ia membuang masa saya dan orang lain," katanya kepada BH Online.

Syafiq mengulas komen yang dilayang netizen di Instagram (IG) Mimi yang mendakwa aktres itu kini memiliki kekasih baharu.

Dalam perkembangan berkaitan, pelakon drama Nur ini menepis dakwaan peminatnya gemar mengambil tahu cerita sensasi serta hal remeh seperti disangka netizen.

"Biasanya, kalau saya jumpa peminat, mereka lebih suka bertanya projek terkini berbanding kisah peribadi. Tidak pernah apabila kami berjumpa, soalan nak kahwin diajukan.

"Kalau ada pun soalan seperti itu, yang bertanya pun adalah ibu saudara saya. Bagi peminat, sudah cukup jika mereka tahu saya dan Mimi bahagia," katanya.

Biarpun sudah bersedia menjadi suami, namun, menurut Syafiq, hasrat itu terpaksa ditangguhkan berikutan jadual lakonan padat.

"Jujurnya, saya sudah bersedia menjadi ketua keluarga dan ada zuriat sendiri. Namun, saya tidak berani hendak cakap bila tarikhnya kerana kami masih merancang.

"Harapan saya, semua pihak dapat mendoakan agar kerjaya seni saya lancar. Ini memudahkan saya mengatur perancangan untuk berkahwin pada masa akan datang," katanya.

Dua tahun lalu, hubungan Syafiq bersama Mimi atau nama penuh, Mimi Rozaiana Zainal Abidin, pernah putus, namun bertaut kembali, setahun kemudian.

Semalam, Syafiq diumumkan duta aplikasi myIOU App 2,0 iaitu perkhidmatan transaksi digital berkonsep beli sekarang bayar kemudian pada majlis yang dianjurkan, di sini.

Syafiq dipilih sebagai duta aplikasi itu berikutan populariti dan pengaruh besarnya terhadap pengguna.

Berita Harian X