Isnin, 23 Mei 2022 | 8:24am
Pemimpin Parti Buruh, Anthony Albanese (tengah) mengangkat sumpah jawatan Perdana Menteri baharu Australia. - Foto REUTERS
Pemimpin Parti Buruh, Anthony Albanese (tengah) mengangkat sumpah jawatan Perdana Menteri baharu Australia. - Foto REUTERS

Anthony Albanese angkat sumpah jawatan PM Australia

CANBERRA: Pemimpin pembangkang dari Parti Buruh, Anthony Albanese hari ini mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri baharu Australia, beberapa jam sebelum berlepas menghadiri sidang kemuncak antarabangsa di Tokyo.

Perdana menteri berusia 59 tahun itu mengangkat sumpah pada majlis ringkas yang berlangsung di Rumah Kerajaan, Canberra.

Anggota pasukannya yang lain untuk memegang jawatan termasuk Menteri Luar, Penny Wong yang akan menyertai Albanese di sidang kemuncak Quad; Bendahari, Jim Chalmers dan Menteri Kewangan, Katy Gallagher.

Albanese, berkata beliau dan Australia bersedia untuk membabitkan diri dengan dunia mengenai perubahan iklim dan akan menyertai sidang kemuncak esok di Tokyo dengan pemimpin Amerika Syarikat, Jepun dan India, yang dikenali sebagai Quad.

Parti Buruh memecahkan kuasa selepas sembilan tahun dalam pembangkang sebagai gelombang sokongan yang tidak pernah berlaku sebelum ini untuk Greens dan parti bebas yang memberi tumpuan iklim, kebanyakannya wanita, membantu menamatkan hampir sedekad pemerintahan oleh gabungan konservatif.

Bagaimanapun, parti itu masih kekurangan empat kerusi daripada majoriti 76 berbanding 151 kerusi di Dewan Rakyat.

Sesetengah meramalkan Parti Buruh mungkin mendapat kerusi yang mencukupi untuk mentadbir sendiri.

Keputusan rasmi akan diketahui dalam beberapa hari lagi dengan proses pengiraan 2.7 juta undi pos sedang berjalan. - REUTERS

Berita Harian X