Selasa, 12 April 2022 | 6:07pm
Setiausaha Akhbar Pentagon AS, John Kirby, Isnin lalu berkata bahawa Washington mengetahui laporan mengenai dakwaan serangan kimia oleh Russia, tetapi tidak dapat mengesahkannya. - Foto AFP
Setiausaha Akhbar Pentagon AS, John Kirby, Isnin lalu berkata bahawa Washington mengetahui laporan mengenai dakwaan serangan kimia oleh Russia, tetapi tidak dapat mengesahkannya. - Foto AFP

Serangan kimia Russia boleh cetus 'tindak balas' Barat - Menteri UK

LONDON: Seorang menteri United Kingdom (UK) hari ini memberi amaran sebarang penggunaan senjata kimia oleh Russia dalam serangannya ke atas Ukraine akan 'mendapat tindak balas serta akan menarik secara rasmi semua pihak untuk mempertimbangkannya.

Amaran keras itu dibuat selepas beberapa jam London mengatakan ia cuba mengesahkan laporan Moscow menggunakan senjata kimia semalam di bandar Mariupol, Ukraine yang sedang dalam kepungan.

"Jika ia digunakan, maka Presiden (Russia), (Vladimir) Putin wajar mengetahui apa semua pihak ambil serta bagaimana Barat mungkin bertindak balas.

"Ada beberapa perkara yang melampaui batas dan penggunaan senjata kimia akan mendapat tindak balas," kata Menteri Angkatan Tentera UK, James Heappey kepada Sky News.

Setiausaha Luarnya, Liz Truss beberapa jam lalu dilaporkan berkata, UK bekerjasama dengan rakan negara lain untuk mengesahkan laporan bahawa tentera Russia mungkin menggunakan bahan kimia di Mariupol.

"Sebarang penggunaan senjata sedemikian akan meningkatkan konflik ini dan kami akan menghalang Putin dan rejimnya supaya bertanggungjawab," katanya lagi menerusi ciapan Twitter.

Laporan awal semalam yang diperoleh batalion Azov Ukraine mengatakan dron Russia menjatuhkan 'bahan beracun' ke atas tentera dan orang awam di Mariupol.

Pasukan itu mendakwa orang ramai mengalami kegagalan pernafasan dan masalah saraf.

"Seramai tiga orang mempunyai tanda jelas keracunan oleh bahan kimia peperangan, tetapi tanpa akibat bencana," kata Ketua Batalion Andrei Biletsky dalam mesej video di Telegram.

Beliau turut mendakwa Russia menggunakan senjata kimia ketika mogok di loji metalurgi Azovstal yang terbesar di bandar itu.

Sebuah pelabuhan strategik yang terletak di sepanjang Laut Azov, Mariupol dikepung sejak berminggu-minggu lalu dan tentera Ukraine mengatakan mereka mungkin tidak dapat lagi bertahan, memberi amaran akan kejatuhannya yang akan berlaku.

Seorang pembantu kepada Datuk Bandar, Petro Andryushchenko melalui Telegram mengatakan, dakwaan serangan kimia 'belum disahkan buat masa ini'.

"Kami sedang menunggu maklumat rasmi daripada tentera," katanya.

Semalam, Setiausaha Akhbar Pentagon Amerika Syarikat (AS), John Kirby, berkata Washington mengetahui laporan itu, namun setakat ini belum dapat mengesahkannya.

"Jika laporan itu benar, ia amat membimbangkan terutama potensi Russia menggunakan pelbagai ejen kawalan rusuhan termasuk gas pemedih mata yang dicampur dengan bahan kimia di Ukraine," katanya.

Seorang pegawai kanan di kawasan pemisah Donetsk di timur Ukraine, Eduard Basurin, berkata ada kemungkinan senjata kimia digunakan di Mariupol.

Russia bagaimanapun melakukan sebarang jenayah perang melalui apa yang dipanggilnya operasi ketenteraan khas di Ukraine.

Dalam kemas kini risikan harian mengenai konflik itu, Kementerian Pertahanan Britain berkata, Kremlin terus 'menumpukan semula usahanya' di timur negara itu.

"Pasukan Russia terus berundur dari Belarus untuk ditempatkan semula bagi menyokong operasi di timur Ukraine," kata sumber risikan itu. - AFP

Berita Harian X