Selasa, 1 March 2022 | 6:59am
Vaksin COVID-19 Pfizer/BioNTech. - Foto AGENSI
Vaksin COVID-19 Pfizer/BioNTech. - Foto AGENSI

Vaksin COVID-19 Pfizer/BioNTech kurang berkesan pada umur 5-11- kajian New York

NEW YORK: Dua dos vaksin COVID-19 Pfizer Inc dan BioNTech SE COVID-19 melindungi daripada penyakit teruk pada kanak-kanak berumur 5 hingga 11 tahun semasa lonjakan varian Omicron baru-baru ini, tetapi pantas kehilangan sebahagian besar keupayaannya untuk mencegah jangkitan pada usia itu, menurut kajian oleh kumpulan penyelidik New York State.

Keberkesanan vaksin terhadap jangkitan dalam kalangan kanak-kanak itu menurun kepada 12 peratus pada akhir Januari daripada 68 peratus pada pertengahan Disember, berbanding kanak-kanak yang tidak mendapat vaksin, menurut kajian yang masih belum disemak oleh rakan penyelidik lain.

Bagi mereka yang berumur 12 hingga 17 tahun, perlindungan vaksin terhadap jangkitan turun kepada 51 peratus pada akhir Januari daripada 66 peratus pada pertengahan Disember.

"Keputusan ini menyerlahkan potensi keperluan untuk mengkaji dos vaksin alternatif untuk kanak-kanak dan kepentingan perlindungan berlapis yang berterusan, termasuk memakai pelitup muka untuk mencegah jangkitan dan penularan," kata penyelidik.

Vaksin itu adalah kira-kira 48 peratus berkesan dalam menghalang kumpulan umur yang lebih muda daripada kemasukan ke hospital, dengan keberkesanan 73 peratus terhadap kemasukan ke hospital dalam kalangan remaja bulan lalu, data menunjukkan.

Itu menurun daripada keberkesanan 100 peratus dan 85 peratus terhadap kemasukan ke hospital untuk kedua-dua kumpulan umur pada pertengahan Disember.

Pakar penyakit berjangkit pediatrik di Hospital Kanak-kanak Philadelphia, Dr. Paul Offit, mempersoalkan sama ada data itu cukup kukuh untuk mengatakan bahawa keberkesanan vaksin telah menurun dengan ketara, terutamanya terhadap penyakit yang teruk.

"Tidak menghairankan bahawa perlindungan terhadap penyakit ringan akan berkurangan," kata Offit.

"Kita tahu bahawa Omicron agak kebal untuk perlindungan daripada penyakit ringan. Matlamat vaksin adalah untuk melindungi daripada penyakit yang teruk - untuk memastikan kanak-kanak tidak dimasukkan ke hospital."

Offit berkata, bilangan kemasukan ke hospital terlalu sedikit untuk membuat sebarang kesimpulan sebenar, dan terdapat sedikit maklumat mengenai sebab kanak-kanak itu dimasukkan ke hospital.

Beliau berkata, perlindungan daripada jangkitan sebelumnya dalam kalangan mereka yang tidak divaksinasi mungkin juga memesongkan bilangannya.

"Jangkitan semula jadi boleh melindungi daripada penyakit serius," katanya.

Kanak-kanak yang lebih muda menerima dos 10 mikrogram vaksin yang lebih rendah daripada kanak-kanak berumur 12 hingga 17 tahun, yang menerima dos 30 mikrogram yang sama seperti orang dewasa dan layak untuk suntikan penggalak ketiga.

Pfizer berkata, ia sedang mengkaji jadual tiga dos vaksin dalam populasi pediatrik, dengan menyatakan bahawa kajian terhadap orang dewasa mencadangkan bahawa 'orang yang diberi vaksin dengan tiga dos vaksin COVID-19 mungkin mempunyai tahap perlindungan yang lebih tinggi'. - REUTERS

Berita Harian X