Sabtu, 15 Januari 2022 | 8:04am
Bayi di bawah umur setahun menyumbang 42 peratus kanak-kanak yang dimasukkan ke hospital semasa gelombang Omicron. - Foto REUTERS
Bayi di bawah umur setahun menyumbang 42 peratus kanak-kanak yang dimasukkan ke hospital semasa gelombang Omicron. - Foto REUTERS

Omicron dikaitkan dengan kenaikan kadar kemasukan bayi ke hospital

LONDON: Jangkitan Omicron mengakibatkan kadar kemasukan ke hospital yang lebih tinggi untuk bayi di United Kingdom (UK) berbanding yang dilihat untuk varian COVID-19 sebelumnya, walaupun kebanyakan penginapan hospital adalah singkat, kata penyelidik.

Bayi di bawah umur setahun menyumbang 42 peratus kanak-kanak yang dimasukkan ke hospital semasa gelombang Omicron, berbanding 30 peratus pada Mei hingga pertengahan Disember apabila varian Delta berleluasa, kata pasukan doktor di seluruh UK dalam data yang dikeluarkan semalam.

Hasil untuk bayi yang dimasukkan ke hospital adalah positif, bagaimanapun, tanpa kematian, kurang memerlukan oksigen dan kemasukan ke unit rawatan rapi (ICU) secara berperingkat berbanding semasa gelombang Delta.

Data itu menambah bukti dari Amerika Syarikat (AS) yang menandakan peningkatan kemasukan ke hospital kanak-kanak disebabkan oleh Omicron.

Bagaimanapun, Konsortium Pencirian Klinikal Coronavirus UK berkata, ia juga sesuai dengan apa yang biasanya dijangkakan semasa musim sejuk yang sibuk dengan jangkitan pernafasan, dan berhati-hati dalam rawatan kanak-kanak yang mengalami demam mungkin menyumbang beberapa kadar kemasukan yang lebih tinggi.

"Saya menerima sepenuhnya bahawa sebarang kemasukan ke hospital adalah tekanan bagi ibu bapa, tetapi ini bukanlah kanak-kanak yang sangat sakit," kata Calum Semple, profesor kesihatan kanak-kanak dan perubatan wabak di Universiti Liverpool yang adalah ahli konsortium itu.

Bayi terbabit itu menghabiskan purata hanya di bawah dua hari di hospital, katanya.

Analisis data Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan England juga 'sangat meyakinkan', kata Russell Viner, profesor kesihatan kanak-kanak dan remaja di University College London.

Kebanyakan kanak-kanak yang dimasukkan ke hospital berumur kurang daripada tiga bulan, usia ketika doktor cenderung merawat demam dengan berhati-hati.

Kira-kira separuh daripada mereka tidak menerima rawatan, tetapi hanya diperhatikan, katanya.

Saluran pernafasan atas yang kecil menjadikan mereka lebih mudah terdedah kepada beberapa jenis penyakit pernafasan.

Terdapat juga bukti bahawa Omicron menjejaskan bahagian saluran pernafasan itu lebih daripada varian sebelumnya, katanya.

Lebih banyak siasatan diperlukan sebelum membuat sebarang kesimpulan sama ada Omicron menyebabkan penyakit yang lebih teruk pada kanak-kanak, kata Agensi Keselamatan Kesihatan UK dalam satu kenyataan.

Secara keseluruhan, data masih menunjukkan bahawa COVID-19 menimbulkan risiko kesihatan yang sangat rendah kepada kanak-kanak dan bayi, kata agensi itu.

Bayi yang dimasukkan ke hospital kebanyakannya mengalami demam, selalunya dengan batuk. Mereka sihat, tanpa keadaan perubatan lain, kata penyelidik.

Kajian itu tidak memasukkan data mengenai status vaksinasi ibu mereka.

"Bagi pakar pediatrik, ini memang kerja seharian kami," kata presiden Kolej Diraja Pediatrik dan Kesihatan Kanak-kanak, Camilla Kingdon, mengenai gejala yang diperhatikan.

"Saya sangat yakin bahawa walaupun kami melihat peningkatan daripada tahap aktiviti semasa, kami akan dapat mengatasinya."

Kadar kemasukan bayi ke hospital yang lebih tinggi mungkin tidak dapat dijelaskan hanya dengan kekurangan vaksin untuk kanak-kanak kecil atau penyebaran yang tinggi dalam komuniti, kerana tidak terdapat peningkatan yang sepadan dalam kemasukan ke hospital untuk kanak-kanak yang lebih tua yang juga tidak mempunyai akses kepada vaksin, kata Christina Pagel, profesor penyelidikan operasi di University College London.

Beliau tidak terbabit dengan kajian itu tetapi menyemak keputusannya.

"Kami perlu segera memahami lebih lanjut mengenai apa yang mungkin menyebabkan peningkatan ini," kata Pagel.

Data itu juga menunjukkan kanak-kanak dari kawasan yang lebih miskin lebih berkemungkinan dimasukkan ke hospital, percanggahan yang hanya semakin meluas dalam gelombang Omicron, katanya. - BLOOMBERG

Berita Harian X