Selasa, 11 Januari 2022 | 9:59pm
Rakyat India menunggu untuk menerima vaksin COVID-19 di Babughat dekat Kolkata, hari ini. - Foto EPA
Rakyat India menunggu untuk menerima vaksin COVID-19 di Babughat dekat Kolkata, hari ini. - Foto EPA
Pusat ujian COVID-19 di New York tiada pengunjung. - Foto AFP
Pusat ujian COVID-19 di New York tiada pengunjung. - Foto AFP

Lebih banyak kajian nilai keberkesanan vaksin terhadap Omicron

GENEVA: Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memaklumkan, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengetahui sama ada vaksin COVID-19 sedia ada memberikan perlindungan secukupnya terhadap varian Omicron yang sangat cepat merebak, walaupun pengilang membangunkan suntikan vaksin generasi seterusnya.

Taklimat teknikal terbaharu oleh agensi kesihatan global itu bertujuan menjawab beberapa soalan penting yang tertangguh mengenai varian yang sangat bermutasi itu, yang pertama kali muncul pada November lalu.

Antaranya mengenai tahap serius, kebolehjangkitan dan keupayaan untuk mengelak vaksin. Ia juga menetapkan keutamaan bagi negara anggotanya.

Bagaimanapun, berhubung satu soalan utama sama ada vaksin baharu khusus untuk Omicron diperlukan ketika ini, agensi PBB itu tidak mempunyai jawapan segera.

"Penyelidikan lanjut diperlukan untuk lebih memahami potensi melepasi imun Omicron terhadap imuniti yang disebabkan vaksin dan jangkitan, serta tindak balas khusus Omicron terhadap vaksin," katanya, hari ini.

Seorang pegawai WHO sebelum ini, berkata isu itu memerlukan penyelarasan global dan tidak boleh diserahkan hanya kepada pengilang untuk membuat keputusan.

Beberapa pembuat vaksin sudah membangunkan vaksin generasi akan datang, yang menyasarkan varian yang sangat menular itu, yang pertama kali dikesan di Afrika Selatan dan Hong Kong.

Pada Isnin, Ketua Eksekutif Pfizer, Albert Bourla, berkata vaksin COVID-19 yang diolah semula, yang menyasarkan varian Omicron, kemungkinan besar diperlukan dan syarikatnya boleh menyediakan satu vaksin untuk dilancarkan menjelang Mac.

Pesaingnya, Moderna Inc juga sedang mengusahakan calon vaksin yang disesuaikan dengan varian Omicron, namun mungkin tidak sedia dalam tempoh dua bulan akan datang. - REUTERS

Berita Harian X