Sabtu, 13 March 2021 | 9:50am
Petugas kesihatan Brazil berdepan trend kenaikan kes COVID-19, yang kini membanjiri sistem kesihatan dan melampaui kemampuannya. - Foto AFP
Petugas kesihatan Brazil berdepan trend kenaikan kes COVID-19, yang kini membanjiri sistem kesihatan dan melampaui kemampuannya. - Foto AFP

WHO 'sangat bimbang' peningkatan kes COVID-19 Brazil

GENEVA: Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) semalam menyuarakan keprihatinan mendalam mengenai situasi COVID-19 Brazil, mendesak 'langkah-langkah serius' untuk mengendalikan sejumlah besar kes dan kematian, dan meringankan sistem kesihatannya yang terlalu membebankan.

"Kami sangat prihatin," kata ketua WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, pada taklimat berita, menunjukkan bahawa 'bukan hanya jumlah kes, tetapi jumlah kematian juga meningkat'.

"Langkah-langkah yang harus diambil harus benar-benar serius'.

"Komennya muncul selepas Brazil awal minggu ini mencatat rekod baharu yang mengerikan dengan lebih 2,000 kematian akibat COVID-19 dalam 24 jam.

"Kecuali jika langkah-langkah serius diambil, trend kenaikan, yang sekarang membanjiri sistem kesihatan dan melampaui kemampuannya, akan mengakibatkan lebih banyak kematian," Tedros memberi amaran.

WHO berulang kali menyuarakan kebimbangan mengenai wabak di Brazil, yang adalah negara kedua paling parah di dunia selepas Amerika Syarikat (AS), dengan jumlah hampir 273,000 kematian daripada hampir 22.3 juta kes.

Tedros semalam memberi amaran bahawa keadaan buruk di Brazil berisiko menyebabkan kemerosotan di tempat lain.

"Sekiranya keadaan di Brazil terus serius seperti ini, maka negara-negara jiran akan terjejas... Ini boleh melampaui batas."

Tedros juga meminta 'mesej yang jelas dari pihak berwajib" mengenai situasi dan langkah-langkah yang diperlukan, mungkin kritikan tersembunyi terhadap Presiden Jair Bolsonaro yang paling kanan menangani krisis kesihatan.

Bolsonaro, yang menolak nasihat pakar untuk memerangi COVID-19, walaupun beliau sendiri dijangkiti tahun lalu, minggu lalu mendesak warga Brazil supaya 'berhenti merengek' mengenai COVID-19 dan memperbaharui serangannya terhadap langkah-langkah duduk di rumah.

Pakar kesihatan menyatakan lonjakan kes COVID-19 di Brazil didorong oleh varian virus baharu yang lebih menular, termasuk yang dikenal sebagai P1 yang dipercayai muncul di Brazil, di atau sekitar bandar hutan hujan Amazon, Manaus.

Ketua Teknikal WHO untuk COVID-19, Maria Van Kerkhove, memberitahu pada taklimat semalam bahawa kajian menunjukkan varian terbabit mempunyai sejumlah mutasi yang 'menyebabkan peningkatan penularan'.

"Terdapat juga beberapa cadangan menyatakan peningkatan keparahan," katanya. - AFP

Berita Harian X