Jumaat, 9 Disember 2022 | 7:54pm
Setiausaha Luar Britain, James Cleverly bercakap semasa mesyuarat peringkat tinggi Majlis Keselamatan PBB mengenai situasi di tengah-tengah pencerobohan Russia ke atas Ukraine, pada Sesi ke-77 Perhimpunan Agung PBB di New York City. - Foto REUTERS
Setiausaha Luar Britain, James Cleverly bercakap semasa mesyuarat peringkat tinggi Majlis Keselamatan PBB mengenai situasi di tengah-tengah pencerobohan Russia ke atas Ukraine, pada Sesi ke-77 Perhimpunan Agung PBB di New York City. - Foto REUTERS

Sekatan Britain ke atas Russia, Iran, dengan alasan melanggar hak asasi manusia

LONDON: Kerajaan Britain hari ini mengumumkan sekatan terhadap 30 individu di seluruh dunia, termasuk pegawai dari Russia dan Iran, atas sebab mereka yang disenaraikan itu dianggap bertanggungjawab terhadap tindakan penyiksaan, keganasan seksual dan penindasan ganas protes jalanan.

Langkah itu dibuat sehari selepas Perancis mengumumkan rancangan untuk mengenakan sekatan baharu Kesatuan Eropah (EU) terhadap Iran berhubung pencabulan hak asasi manusia dalam tindakan keras keselamatannya terhadap pergolakan popular di sana serta pembekalan dron kepada Russia sebelum pencerobohan Moscow ke atas Ukraine.

Kerajaan Britain berkata, sekatannya itu diselaraskan dengan rakan antarabangsa untuk menandakan Hari Antirasuah Antarabangsa dan Hari Hak Asasi Manusia Global.

Ia meliputi individu yang terbabit dalam aktiviti termasuk penyiksaan banduan dan kerahan tentera untuk merogol orang awam.

"Hari ini sekatan kami melangkau lebih jauh untuk mendedahkan mereka di sebalik pencabulan hak paling asas kami," kata Setiausaha Luar, James Cleverly dalam satu kenyataan.

Mereka yang disekat termasuk Kolonel Russia, Ramil Rakhmatulovich Ibatullin kerana peranannya sebagai komander Bahagian Kereta Kebal ke-90, yang dipercayai terbabit dalam pertempuran sejak pencerobohan Russia ke atas Ukraine awal tahun ini.

Kerajaan memaklumkan, terdapat beberapa dakwaan terhadap anggota Bahagian Kereta Kebal ke-90, termasuk sabitan di Ukraine terhadap seorang leftenan kanan atas tuduhan penderaan seksual semasa konflik.

Russia, yang mengatakan pihaknya menjalankan 'operasi ketenteraan khas' di Ukraine untuk menghapuskan ancaman terhadap keselamatannya, menafikan melakukan jenayah perang atau menyasarkan orang awam.

Selain itu, Britain turut menyekat 10 pegawai Iran yang berkaitan dengan sistem penjara Iran dengan ia termasuk enam orang yang dikaitkan dengan Mahkamah Revolusi yang bertanggungjawab mendakwa penunjuk perasaan dengan hukuman termasuk hukuman mati.

Bantahan di seluruh negara yang tercetus selepas kematian dalam tahanan polis terhadap wanita Kurdish Iran, Mahsa Amini berusia 22 tahun pada 16 September, menimbulkan salah satu cabaran terbesar kepada negara Republik Islam sejak penubuhannya pada 1979.

Kerajaan Britain mengenakan sekatan terhadap bekas pengarah penjara Evin di Tehran, Ali Cheharmahali dan Gholamreza Ziyayi, yang dikatakan sebagai kemudahan yang terkenal dengan penganiayaan terhadap kedua-dua tahanan Iran dan warga asing.

Sementara itu, pejabat asing berkata, sekatan terhadap 11 negara merentasi tujuh rejim sekatan adalah yang paling banyak pernah dikenakan Britain dalam satu pakej.

Britain juga menyetujui tokoh yang terbabit dalam tentera Myanmar, yang dikatakan bertanggungjawab melakukan pembunuhan beramai-ramai, penyeksaan dan rogol.

Antara yang disekat oleh Britain ialah Pejabat Ketua Hal Ehwal Tentera dan Keselamatan Myanmar, yang dikatakan terbabit dalam penyeksaan sejak rampasan kuasa tentera tahun lalu, termasuk rogol dan keganasan seksual. - REUTERS

Berita Harian X