Ahad, 26 Jun 2022 | 3:54pm
Pemandangan udara rumah musnah di Irpin, Kyiv. - Foto AGENSI
Pemandangan udara rumah musnah di Irpin, Kyiv. - Foto AGENSI

Letupan gegarkan Kyiv, Russia 'kuasai sepenuhnya' Severodonetsk

KYIV: Letupan menggegarkan Kyiv pada pagi ini, sehari selepas serangan peluru berpandu melintasi ruang udara Ukraine dan tentera Russia menguasai sepenuhnya hab industri utama Severodonetsk.

Wartawan AFP melaporkan, kompleks kediaman berhampiran pusat Kyiv telah diserang sehingga mengakibatkan kebakaran dan dipenuhi asap.

Rakan sekerjanya yang tinggal di kawasan kompleks itu mendengar bunyi yang kuat sebelum letupan.

Presiden Ukraine, Volodymyr Zelensky, yang akan berucap di sidang kemuncak pemimpin negara G7 esok, berkata beberapa bandar jauh seperti Lviv berhampiran sempadan Poland dibadai dengan gelombang serangan semalam.

"Ini sah... bahawa sistem pertahanan udara - sistem moden yang dimiliki oleh rakan kita - tidak sepatutnya berada di tapak atau dalam simpanan, tetapi di Ukraine," katanya dalam ucapan hariannya.

Empat letupan kedengaran hari ini, sekitar jam 6.30 pagi di ibu kota negara itu, yang bukan di bawah serangan Russia selama hampir tiga minggu.

Walaupun tiada angka korban serta-merta dilaporkan, Datuk Bandar Kyiv, Vitali Klitschko, berkata operasi menyelamat dan memindahkan penduduk di kawasan itu sedang dijalankan di dua bangunan pangsapuri.

Ketika perang memasuki bulan kelima, penawanan Severodonetsk di wilayah Donbas yang sedang dilanda peperangan menandakan kemenangan strategik penting bagi Moscow, yang sedang mencari kawalan penuh ke atas kawasan timur negara itu, selepas gagal dalam objektif awalnya.

Tentera Russia dilaporkan sudah menawan sepenuhnya bandar Ukraine itu selepas beberapa minggu bertempur, kata datuk bandar itu semalam.

Hab industri itu adalah tempat kejadian berlangsungnya pertempuran selama beberapa minggu sebelum tentera Ukraine mula mengundurkan tenteranya, untuk mempertahankan bandar Lysychansk dengan lebih baik.

"Bandar ini telah ditawan sepenuhnya oleh Russia," kata Datuk Bandar, Oleksandr Striuk semalam.

Beberapa jam lalu, puak pemisah pro-Moscow mendakwa tentera Russia dan sekutunya sudah memasuki Lysychansk, yang menghadap Severodonetsk di tanah tinggi seberang sungai Donets.

Penawanan kawasan itu akan memberi Russia kawalan ke atas seluruh wilayah Lugansk Donbas.

"Lebih 50 peluru berpandu pelbagai jenis dilancarkan dari udara, laut dan darat," kata pusat perintah tentera udara Ukraine yang mengakui kesukaran untuk memintas model peluru berpandu Russia seperti Iskander. - AFP

Berita Harian X