Isnin, 4 April 2022 | 11:27am
Canselor Jerman, Olaf Scholz, memberikan kenyataan akhbar mengenai jenayah perang Russia di Bucha, Ukraine. - Foto REUTERS
Canselor Jerman, Olaf Scholz, memberikan kenyataan akhbar mengenai jenayah perang Russia di Bucha, Ukraine. - Foto REUTERS

Jerman ikrar lebih banyak sekatan terhadap Russia

LVIV: Jerman menyatakan barat bersetuju mengenakan lebih banyak sekatan ke atas Russia selepas Ukraine menuduh tentera Russia melakukan jenayah perang di Bucha, sekaligus meningkatkan tekanan ekonomi yang besar terhadap Russia berhubung pencerobohannya ke atas Ukraine.

Ketika ini, ekonomi Russia menghadapi krisis paling teruk sejak kejatuhan Kesatuan Soviet pada 1991 selepas Amerika Syarikat (AS) dan sekutunya mengenakan sekatan selepas presiden Vladimir Putin mengarahkan pencerobohan ke atas Ukraine 24 Februari lalu.

Bagaimanapun, Russia menafikan tenteranya bertanggungjawab atas kematian orang awam di bandar Bucha.

Presiden Ukraine, Volodymyr Zelenskiy, menuduh Russia melakukan pembunuhan beramai-ramai.

Barat memberi amaran mengenai lebih banyak sekatan.

"Putin dan penyokongnya akan merasai akibat" daripada tindakan mereka, kata Canselor Jerman, Olaf Scholz, dalam satu kenyataan kepada pemberita.

Menteri pertahanan Jerman, Christine Lambrecht, berkata Kesatuan Eropah (EU) harus berunding mengenai menamatkan import gas Russia.

Jerman, ekonomi terbesar di Eropah, setakat ini menolak seruan untuk mengenakan sekatan ke atas import tenaga dari Russia, dengan mengatakan ekonominya dan negara Eropah lain terlalu bergantung kepada negara itu.

Russia membekalkan 40 peratus daripada keperluan gas Eropah.

Sementara itu, Menteri Luar Itali, Luigi Di Maio, berkata, peristiwa di Bucha menimbulkan kemarahan yang akan membawa kepada sekatan baharu seperti isu import hidrokarbon dari Russia.

AS berkata, mereka yang bertanggungjawab terhadap sebarang jenayah perang mesti bertanggungjawab, Britain berkata ia meningkatkan sekatannya, manakala Perancis mengutuk 'penderaan besar-besaran' oleh tentera Russia di Ukraine.

Kremlin berkata, sekatan barat - yang paling membebankan dalam sejarah moden - menyamai pengisytiharan perang ekonomi dan Moscow kini akan melihat ke arah timur terhadap rakan kongsi seperti China dan India.

Sebahagian besarnya terputus daripada ekonomi barat, Russia kini menghadapi penguncupan ekonomi terbesar selama beberapa dekad sementara harga pula meningkat. - REUTERS

Berita Harian X