Jumaat, 1 April 2022 | 7:24pm
Eropah bergantung kepada Russia untuk kira-kira 40 peratus daripada gas aslinya. - Foto AGENSI
Eropah bergantung kepada Russia untuk kira-kira 40 peratus daripada gas aslinya. - Foto AGENSI

Russia tidak akan mematikan bekalan gas ke Eropah: Kremlin

MOSCOW: Bayaran mata wang ruble yang ditegaskan Russia untuk eksport gasnya akan menjejaskan pembayaran yang akan dibayar pada akhir April dan Mei, dan Russia tidak akan mematikan bekalan gas ke Eropah hari ini, kata jurucakap, Kremlin, Dmitry Peskov.

Presiden Vladimir Putin semalam menandatangani perintah yang menetapkan pertukaran mata wang, yang disebut oleh kerajaan Eropah sebagai pelanggaran kontrak yang tidak boleh diterima.

"Adakah ini bermakna jika tiada pembayaran dalam rubel, maka bekalan gas akan terputus mulai 1 April? Tidak, ia tidak, dan ia tidak mengikut dekri," kata Peskov kepada pemberita.

Beliau berkata, ia akan menjejaskan pembayaran mulai separuh kedua April, dan Gazprom akan bekerjasama dengan pelanggannya untuk melaksanakan peraturan baharu itu.

Peskov berkata, Russia pada satu ketika boleh meninggalkan pembayaran ruble jika keadaan berubah, tetapi 'dalam keadaan semasa, rubel adalah pilihan yang paling disukai dan boleh dipercayai untuk kami'.

Ditanya mengenai laporan media Jerman mengenai kemungkinan Jerman menasionalisasikan beberapa anak syarikat Gazprom, Peskov berkata, ia akan menjadi pelanggaran serius undang-undang antarabangsa.

Beliau berkata, Russia sedang menyaksikan 'tindakan samseng' berhubung rampasan hartanya. - REUTERS

Berita Harian X