Sabtu, 15 Januari 2022 | 8:44am
Putera Andrew. - Foto AGENSI
Putera Andrew. - Foto AGENSI

Ratu Elizabeth II tiada pilihan lucutkan gelaran Putera Andrew

LONDON: Lama disifatkan sebagai anak kesayangannya, Putera Andrew memberi ibunya, Ratu Elizabeth II, sedikit pilihan selain mengenakan penghinaan kerana melucutkan gelaran tentera kehormatnya ketika perbicaraan sivil Amerika Syarikat (AS) untuk serangan seksual semakin hampir.

Keputusan itu, diumumkan oleh Istana Buckingham pada Khamis dalam satu kenyataan ringkas, mendominasi akhbar United Kingdom (UK) semalam, dengan ramai yang melihatnya sebagai tanda keinginan Ratu berusia 95 tahun itu untuk 'menjauhkan diri' daripada anaknya.

"Ini adalah kelangsungan institusi diraja dalam apa juga cara - dan ia akan sentiasa berlaku," tulis Daily Mail.

"Ia mungkin sudah berakhir untuknya" kini beliau telah kehilangan naungan dirajanya dan tidak akan lagi menggunakan gelaran 'Yang Mulia', kata ahli sejarah diraja, Bob Morris.

"Masanya telah tiba untuk menolaknya lebih jauh daripada tumpuan," katanya kepada AFP.

Keadaan menjadi tidak dapat dipertahankan selepas hakim New York Rabu lalu enggan menolak saman sivil yang menuduh putera itu melakukan serangan seksual terhadap Virginia Giuffre ketika berusia 17 tahun.

Hakim itu mendakwa Giuffre ditawarkan kepada putera raja itu oleh rakannya Jeffrey Epstein.

Tekanan semakin meningkat apabila 150 anggota tentera menulis kepada Ratu untuk mengecam apa yang mereka katakan sebagai kekurangan 'kebaikan, kejujuran dan kelakuan terhormat' Andrew yang berusia 61 tahun.

Skandal lama membabitkan Duke of York, yang berada di tangga kesembilan dalam barisan takhta, juga mengancam untuk membayangi perayaan pada bulan Jun untuk menandakan tahun ke-70 pemerintahan Ratu.

"Saya fikir ia adalah satu perkara yang memalukan bahawa kakitangan tentera yang telah bersara menuntut supaya gelaran dibuang," kata Penny Junor, pengarang banyak buku mengenai monarki British.

"Ia merosakkan imej Ratu kerana Baginda kemudiannya dilihat sebagai melindungi anaknya.

"Morris berkata, 'masanya telah tiba untuk melaksanakan Pelan B untuk melindungi monarki dan untuk melindungi, khususnya, Jubli Platinum'.

Empat hari perayaan dirancang di seluruh negara pada awal Jun, termasuk perarakan tentera, konsert besar di London dan pertandingan puding.

Ratu, yang kemunculan awamnya semakin jarang, dikatakan membuat keputusannya selepas perbincangan dengan Charles, pewaris mahkota, dan cucunya Putera William, barisan kedua takhta, kata media Britain.

Andrew dilaporkan telah dipanggil ke Istana Windsor dan hadir ke sana bersama peguamnya.

Beliau tinggal 4.8 kilometer dari istana di Royal Lodge, bekas rumah ibu Ratu.

Semalam, Andrew menghadapi gesaan untuk 'melepaskan gelarannya sebagai Duke of York' kerana kesan negatif kes itu dengan bandar utara Inggeris itu.

Walau apa pun keputusan perbicaraan sivil di New York - di mana penyelesaian kewangan di luar mahkamah kekal sebagai pilihan - kemarahan akan ditujukan kepada Andrew, bukannya kepada monarki, Morris meramalkan.

Andrew 'adalah kambing hitam keluarga, tetapi keluarga akan diteruskan'," tambahnya.

Andrew mengekalkan gelarannya sebagai Duke of York dan kekal sebagai 'Kaunselor Negara', jawatan yang diberikan kepada anak-anak Ratu, yang membolehkan mereka melaksanakan tugasnya buat sementara waktu, jika perlu.

Namun, Andrew telah pun memencilkan diri daripada kehidupan awam berikutan temu bual televisyen 2019 yang mana beliau diasak mengenai tuduhan serangan seksual, yang secara mutlaknya dinafikannya. - AFP

Berita Harian X